Masterclass De sociaal-maatschappelijke positie van geestelijke verzorging en zingeving
De aanmeldlink voor Zoom is: https://zoom.us/j/98433455432
Het werkgebied van de geestelijk verzorgers binnen de samenleving is volop in beweging. Naast de traditionele contexten, zoals zorginstellingen en ziekenhuizen, is er steeds meer aandacht voor de bredere maatschappelijke relevantie van geestelijke verzorging en het belang van zingeving. Welke rol kunnen geestelijk verzorgers spelen in de samenleving en organisaties? Hoe positioneren zij zich en wat is hun ethische opdracht in het licht van maatschappelijke vraagstukken?
Deze masterclass heeft als doel het gesprek op gang te brengen over de maatschappelijke positionering van de geestelijk verzorging en de betekenis van zingeving in verschillende contexten. Hierbij is samenwerking met, maar ook voor, professionals uit de zorg, welzijn en het maatschappelijk werk van groot belang.
We verkennen samen hoe geestelijk verzorgers zich in verschillende settings kunnen positioneren. En gaan we aan de slag met vragen als: Waar richten geestelijk verzorgers zich op? Wat is hun taak in de maatschappij? Hoe kunnen zij hun maatschappelijke relevantie vergroten en doelgroepen bereiken die nu vaak buiten beeld blijven?
Hoogleraar godsdienstpsychologie Hanneke Muthert vertelt in een theoretische inleiding over de maatschappelijk rol van de geestelijk verzorger. Vervolgens verkennen we aan de hand van praktijkvoorbeelden hoe geestelijke verzorgers een maatschappelijke rol kunnen vervullen. Leon Bal, geestelijk verzorger bij de Veiligheidsregio Utrecht, deelt zijn ervaringen binnen de brandweer en hoe hij daar geestelijke verzorging integreert in het dagelijkse werk van hulpverleners. Ad Boogaard, directeur en geestelijk verzorger bij D3rde Verdieping, licht toe hoe geestelijke verzorgers in de eerste lijn betrokken kunnen worden bij maatschappelijke thema’s zoals suïcidepreventie en de begeleiding van gedupeerden van de toeslagenaffaire.
Voor wie?
Deze masterclass is bedoeld voor geestelijk verzorgers en ook voor professionals uit de zorg, welzijn en het maatschappelijk werk die betrokken zijn bij het begeleiden van mensen in het dagelijks leven. Denk aan huisartsen, POH’s, sociaal werkers, gemeenteambtenaren en anderen die te maken hebben met zingeving en de begeleiding van levensvragen.
Wat steek ik ervan op?
De masterclass biedt ruimte om samen na te denken over de maatschappelijke positionering van geestelijk verzorgers en het belang van zingeving. Tijdens de masterclass krijg je inzicht in hoe geestelijk verzorgers kunnen bijdragen aan situaties van onrecht en maatschappelijke crisis, hoe ze doelgroepen kunnen bereiken die vaak buiten beeld blijven, en waarom aandacht voor zingeving in deze situaties van belang is. Het doel is om samen te onderzoeken hoe aandacht voor zingeving van meerwaarde kan zijn in diverse maatschappelijke contexten.
Programma
- Welkom door Guido Schürmann – beleidsadviseur bij Agora.
- Hanneke Muthert – De maatschappelijke rol van de geestelijk verzorger. Hoe ziet deze eruit en waar ontbreekt het nog aan?
- Breakoutroom: discussie over de ethische en strategische positionering van geestelijke verzorging en het belang van zingeving op maatschappij- en organisatieniveau.
- Leon Bal – De indirecte en cruciale rol van de geestelijke verzorger bij hulpverleningsinstanties.
- Ad Boogaard – Hoe kunnen geestelijk verzorgers bijdragen aan maatschappelijke thema’s als suïcidepreventie en de toeslagenaffaire?
- Breakoutroom: discussie over hoe zingeving concreet kan worden geïntegreerd en toegepast in maatschappelijke vraagstukken, met aandacht voor de rol van geestelijke verzorgers en andere professionals in het ondersteunen van mensen tijdens crises, maatschappelijke ongelijkheid, en ingrijpende situaties.
- Plenaire afsluiting.
Sprekers
Hanneke Muthert – Hoogleraar godsdienstpsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, Voorzitter Commissie wetenschap van de Vereniging voor geestelijk verzorgers (VGVZ) en Lid landelijke werkgroep geestelijke verzorging bij rampen.
Leon Bal – brandweerman en geestelijk verzorger bij de Veiligheidsregio Utrecht.
Ad Boogaard – directeur bij D3rdeverdieping, Centrum voor Levensvragen en Suïcidepreventie en coördinator van ZinPlus – Netwerk Zingeving en Levensvragen Zuid-Gelderland
Accreditatie
Accreditatie is aangevraagd bij Registerplein (2 punten), SKGV en V&VN (2 punten) en V&VN-VS.
De masterclasses zijn georganiseerd Agora en ZonMw in samenwerking met de Kenniswerkplaats Zingeving, VSCL en VGVZ.
Aanmelden
Ga naar de webinar op ons channel Sociale Benadering Palliatieve Zorg op 1SociaalDomein.
Klik op de gele knop Aanmelden.
Heb je al een account? Log dan in. Heb je nog geen account? Registreer je dan gratis!
Je ontvangt de Zoom-link 48 uur voor de videosessie in je mailbox (kijk ook even in je spam-box).
Meer informatie
- Praten over levensvragen
- Artikel: Geestelijk verzorger Leon Bal bij de Veiligheidsregio Utrecht
- Artikel: Gesprek met Leon Bal en brandweervrijwilliger Arnoud van Voorst
- Artikel: ‘Over de ruim 800 ernstig gedupeerden van de toeslagen in Arnhem’ een gesprek met Susanna Kamminga – jurist, geestelijk verzorger en eigenaar van ‘Aan de stamtafel’ en Ad Boogaard, geestelijk verzorger en directeur van ‘D3rde Verdieping’.
- Artikel: Ook de zingeving in Groningen loopt schade op door de gaswinning.
- Kenniswerkplaats Zingeving: Leernetwerk Goede geestelijke verzorging in het aardbevingsgebied Groningen
- Artikel Micro, meso en macro? Reflectie op de maatschappelijke rol van geestelijk verzorgers, Hanneke Muthert en Nienke Fortuin, Tijdschrift Geestelijke Verzorging nr 115.
Meer masterclasses van Agora en ZonMw in samenwerking met de Kenniswerkplaats Zingeving, VSCL en VGVZ
In het najaar van 2024 staan nog twee interessante en leerzame masterclasses over zingeving op de agenda:
- 5 november, 19.30 – 21.30 uur: Zingeving? Weet ik veel! – over aandacht voor zingeving in de begeleiding van jongeren.
- 14 november, 19.30 – 21.30 uur: Zinnig opleiden. – Aandacht voor zingeving bij opleidingen in zorg en sociaal domein.