Spring naar content
Terug

Masterclass De sociaal-maatschappelijke rol van geestelijk verzorgers

We kennen ze allemaal wel: ingrijpende gebeurtenissen, onrecht en rampen die gevolgen hebben voor een (grote) groep mensen en die daarnaast ook impact hebben op de hele maatschappij. Het leven van de direct betrokkenen staat op zijn kop. De maatschappij is boos, bezorgd, verontwaardigd, voelt zich machteloos of komt juist in actie. Hoe kunnen geestelijk verzorgers hier een rol bij spelen, zowel voor het individuele slachtoffer als vanuit een maatschappelijke verantwoordelijkheid? 

Deze masterclass richt zich op geestelijke verzorging bij ingrijpende gebeurtenissen en rampen die impact hebben op (delen van) de maatschappij. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen acute rampen – zoals MH17 en de tramaanslag in Utrecht – en langzame rampen – zoals de toeslagenaffaire en het aardbevingsgebied in Groningen. Daarnaast staan we stil bij de maatschappelijke verantwoordelijkheid van geestelijk verzorgers bij dit soort situaties: welke rol heb je in de gemeenschap? Hoe ga je om met mensen die geen vertrouwen meer hebben in de overheid? Hoewel de maatschappelijke rol van geestelijk verzorgers nog niet volledig is uitgewerkt in het beroepsprofiel, is het belangrijk om een duidelijker beeld te schetsen van de momenten waarop zij ingeschakeld kunnen worden.

Voor wie?

Deze masterclass is bedoeld voor geestelijk verzorgers, sociaal werkers, maatschappelijk werkers, (ambulance) verpleegkundigen, politiemedewerkers, brandweerpersoneel, GGD-medewerkers, WMO-medewerkers, gemeenteambtenaren en netwerkcoördinatoren.

Wat steek ik ervan op?

Deze masterclass geeft inzicht in de rol van de geestelijk verzorger bij ingrijpende gebeurtenissen en rampen. Je leert hoe je als geestelijk verzorger kunt bijdragen op deze momenten, wat de meerwaarde is om een geestelijk verzorger te betrekken en hoe je in contact kunt komen met een geestelijk verzorger.

Programma

Meer informatie over het programma volgt binnenkort.

Sprekers

Hanneke Muthert – Hoogleraar godsdienstpsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, Voorzitter Commissie wetenschap van de Vereniging voor geestelijk verzorgers (VGVZ) en Lid landelijke werkgroep geestelijke verzorging bij rampen

Leon Bal – brandweerman en geestelijk verzorger bij de Veiligheidsregio Utrecht

Ad Boogaard – directeur bij D3rdeverdieping, Centrum voor Levensvragen en Suïcidepreventie en coördinator van ZinPlus – Netwerk Zingeving en Levensvragen Zuid-Gelderland

Accreditatie

Accreditatie is aangevraagd bij Registerplein, SKGV en V&VN (VS)

De masterclasses zijn georganiseerd Agora en ZonMw in samenwerking met de Kenniswerkplaats Zingeving, VSCL en VGVZ.

Aanmelden

Ga naar de webinar op ons channel Sociale Benadering Palliatieve Zorg op 1SociaalDomein.
Klik op de gele knop Aanmelden.
Heb je al een account? Log dan in. Heb je nog geen account? Registreer je dan gratis!
Je ontvangt de Zoom-link 48 uur voor de videosessie in je mailbox (kijk ook even in je spam-box).

Meer informatie

Meer masterclasses van Agora en ZonMw in samenwerking met de Kenniswerkplaats Zingeving, VSCL en VGVZ

In het najaar van 2024 staan nog twee interessante en leerzame masterclasses over zingeving op de agenda:

Praktische informatie

Datum: 26 november 2024
Tijd: 15.00 - 17.00 uur
Locatie:
1SociaalDomein

Aanmelden evenement

Deel dit evenement