Masterclass Zinnig opleiden: Over aandacht voor zingeving bij opleidingen in zorg en sociaal domein
Link naar videosessie: https://zoom.us/j/97458926879
Wachtwoord: geen wachtwoord vereist
Met Sander de Hosson en Aliza Damsma-Bakker
Hoe langer hoe meer is er aandacht voor palliatieve zorg. Of het nu in een ziekenhuis, een verpleeghuis of in de thuissituatie is, steeds meer mensen raken overtuigd van het belang van goed leven tot het einde. Goede palliatieve zorg vraagt aandacht voor elk van de vier dimensies van de palliatieve zorg: lichamelijk, psychisch, sociaal en zingeving.
In deze masterclass besteden we aandacht aan zingeving en hoe dit onderwerp aan bod komt bij opleidingen in de zorg en het sociaal domein, en in het bijzonder scholing over palliatieve zorg. Op deze manier worden zorg- en welzijnsprofessionals goed voorbereid om hier in de praktijk mee aan de slag te gaan. Maar hoe komt het onderwerp zingeving eigenlijk terug in deze opleidingen?
Zingeving is natuurlijk een terrein waar geestelijk verzorgers zich sterk maken, tegelijkertijd zijn veel professionals in zorg en sociaal domein inmiddels aardig onderlegd om hier ook aandacht aan te geven. Daar wordt de ondersteuning en begeleiding van mensen alleen maar beter van!
Ben je benieuwd naar de nieuwste ontwikkelingen en stand van zaken rond palliatieve zorg en zingeving in opleidingen? En wil je geïnspireerd raken ? Neem dan deel aan deze masterclass Zinnig Opleiden!
Voor wie?
De masterclass is vooral bedoeld voor verpleegkundigen, verzorgenden, geestelijk verzorgers, medewerkers in zorg en welzijn, docenten in zorg en welzijn en verder voor iedereen die zich wil oriënteren op scholing in de palliatieve zorg.
Wat steek ik ervan op?
Deze masterclass geeft inzicht in de werkelijke en wenselijke samenhang tussen (praktijkgericht) onderzoek naar en onderwijs over zingeving in de palliatieve zorg. Ook krijg je inzicht waar je zingeving in je eigen werk (waaronder de palliatieve zorg) kunt tegenkomen en hoe je voor jezelf hiaten op dit gebied in kennis, vaardigheden en attitude kunt signaleren. Daarnaast krijg je handvatten om formeel en informeel leren vorm te geven rond zingeving in de palliatieve zorg.
Programma en sprekers
Sander de Hosson, longarts en medeoprichter van Carend, is sinds jaar en dag een pleitbezorger van de palliatieve zorg. Niet alleen in eigen werk en publicaties, maar nu ook vanuit de stichting Carend met een opleiding voor professionals in de Verpleeg en Verzorgings Tehuizen (VVT). Deze opleiding is bestemd voor zorgverleners in het verpleeghuis, de thuiszorg en ziekenhuis van MBO niveau 3-4.
In deze masterclass vertelt Sander over de leergang palliatieve zorg in Verpleeg – en Verzorgingshuizen die door Carend is opgestart in 2024. Hij legt uit hoe deze leergang eruitziet, in welke lacune het wil voorzien en hoe het professionals op de praktijk voorbereid. Ook gaat hij in op de eerste ervaringen, strubbelingen en leerpunten van deze leergang.
Aliza Damsma is verpleegkundige, verplegingswetenschapper en onderwijskundige en sinds oktober 2023 lector van het lectoraat Zorg en Zingeving, waaraan zij daarvoor al verbonden was als senior-onderzoeker, evenals docent verpleegkunde aan de Academie Health Care van Hogeschool Viaa. In het onderwijs en onderzoek is ze altijd op zoek naar op welke manier een integrale visie met expliciete aandacht voor zingeving de (inter)professionele praktijk van alledag kan verrijken.
Daarnaast heeft ze voor een project uit het onderwijsplan Zingeving in zorg en sociaal domein een belangrijk rapport geschreven over aandacht voor zingeving. Ze schrijft er in de inleiding het volgende over:
‘Toen in 2020 vanuit het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de opdracht kwam om een Onderwijsplan te ontwerpen waarin expliciet aandacht was voor al die aankomende professionals die aandacht en zorg voor zingeving in hun dagelijks professioneel handelen nog kunnen aanleren tijdens hun initiële opleiding, waren we meteen enthousiast. Wat tof om studenten verzorging, verpleegkunde, welzijn, social work en geneeskunde in heel Nederland al tijdens de opleiding kennis, vaardigheden en een bepaalde houding te kunnen aanleren rond zingeving!’
In deze masterclass licht Aliza Damsma toe wat uitkomsten zijn vanuit het rapport, welke aanbevelingen hierin zijn gedaan aan opleidingen en hoe zingeving hierbij aan de orde komt.
Accreditatie
Accreditatie is aangevraagd bij Registerplein (2 punten toegekend), SKGV en V&VN (2 punten toegekend) en V&VN-VS (2 punten toegekend).
De masterclasses zijn georganiseerd Agora en ZonMw in samenwerking met de Kenniswerkplaats Zingeving, VSCL en VGVZ.
Aanmelden
Ga naar de webinar op ons channel Sociale Benadering Palliatieve Zorg op 1SociaalDomein.
Klik op de gele knop Aanmelden.
Heb je al een account? Log dan in. Heb je nog geen account? Registreer je dan gratis!
Je ontvangt de Zoom-link 48 uur voor de videosessie in je mailbox (kijk ook even in je spam-box).
Meer informatie
- Rapport-DPH-web.pdf (viaa.nl)
- Bekijk het webinar: https://www.educared.nl/webinar-leergang-palliatieve-zorg/
- Kenniswerkplaats zingeving (7 brancheprojecten met onderwijsmodules)
- Onderwijs en opleiding palliatieve zorg
- Onderwijsknooppunten palliatieve zorg
- Overview Zingeving en geestelijke verzorging in de thuissituatie (tab onderwijs)
- Optimaleren Onderwijs Palliatieve Zorg (O2PZ)
Meer masterclasses van Agora en ZonMw in samenwerking met de Kenniswerkplaats Zingeving, VSCL en VGVZ
In het najaar van 2024 staan nog twee interessante en leerzame masterclasses over zingeving op de agenda:
- 5 november, 19.30 – 21.30 uur: Zingeving? Weet ik veel! – over aandacht voor zingeving in de begeleiding van jongeren.
- 26 november, 15.00 – 17.00 uur: De sociaal-maatschappelijke rol van geestelijk verzorgers bij onrecht.