Webinar: Ondersteuning in de laatste levensfase, een zaak voor iedereen – Met o.a. Marieke Groot
Link naar videosessie: https://zoom.us/j/97446739000
Wachtwoord: geen wachtwoord vereist
Is bij jou het kwartje al gevallen? Dat de dood vooral een sociale, en niet voornamelijk een medische gebeurtenis is? Voor het goed afscheid kunnen nemen van het leven zijn we allemaal aan zet. Als we ons dat realiseren, kunnen we eigenlijk ook niet anders dan daarnaar handelen. Wat betekent dat voor ons als professionals uit zowel de zorg als het sociaal domein? En wat betekent het voor ons als burgers, als medemensen, als naasten? En ook, wat is nodig van organisaties en instituties? Interessante vragen die aandacht verdienen. Daarover gaan we het hebben in dit webinar op 17 oktober, in de week van de palliatieve zorg.
Door de opmars van medische mogelijkheden hebben we als individu langzamerhand de greep verloren op een van de meest universele van alle processen in een mensenleven: overlijden. En ook op ondersteuning in de fase die daaraan vooraf gaat. Pijn wordt verholpen door morfine, angst wordt door een psycholoog opgepakt en eenzaamheid door een geestelijk verzorger.
Natuurlijk is dat wat gechargeerd, maar voor Marieke Groot is wel duidelijk dat we in toenemende mate professionals denken nodig te hebben om te kunnen omgaan met symptomen, wensen en behoeften die nu eenmaal inherent zijn aan leven met eindigheid. Die professionals doen goed werk, maar naast hen horen zieke mensen zelf en hun naasten hun plek weer in te nemen.
In dit interactieve webinar geeft Marieke Groot een introductie op het concept compassionate communities (CC’s): wat is er over bekend uit onderzoek en praktijkervaring? Waarom is het belangrijk dat we op een andere manier gaan kijken naar zorg en ondersteuning bij ernstige ziekte, overlijden en rouw?
Daarna gaan Marieke Groot en Carola Kruijswijk met jou in gesprek over een compassionate community uit Rotterdam. Hierin werken professionals samen met en voor burgers aan een veerkrachtige en zorgzame samenleving, ook op het gebied van ziekte, sterven en rouw.
Vervolgens ga je als deelnemer in break-out rooms uiteen. Hierin bespreek je wat jij zelf, zowel vanuit je burgerschap als vanuit je professionele achtergrond, kunt gaan doen voor gemeenschapsvorming rond dood, sterven en rouw. Vanzelfsprekend komen ook hier randvoorwaarden, zorgen en wensen aan bod, maar de kern ligt op de kleine stappen die al op de korte termijn door jouzelf gezet kunnen worden. Toewerken naar een zorgzame samenleving kost tijd en start vaak vanuit het kleine. De inspirerende ideeën en plannen maar ook de gewenste randvoorwaarden worden daarna plenair nabesproken, zodat je kunt leren van elkaar.
Voor wie?
Dit webinar is bedoeld voor zorg- en welzijnsprofessionals, beleidsmedewerkers uit het sociaal domein en verder iedereen die geïnteresseerd is in het thema communityvorming rond dood, sterven en rouw.
Wat steek je er van op?
Aan de hand van theorie en praktijkvoorbeelden:
- Begrijp je wat het belang is van het concept compassionate communities (CC’s)
- Krijg je inzicht in wat er al aan kennis en ervaring is opgedaan met het concept CC’s
- Kun je onderbouwen waarom CC’s bijdragen aan betere palliatieve zorg en ondersteuning (wat CC’s opleveren voor kwaliteit van leven, coördinatie en continuïteit van palliatieve zorg en ondersteuning en tevredenheid van medewerkers)
- Krijg je meer inzicht in hoe CC’s bijdragen aan de samenwerking tussen formele en informele zorg
- Kun je zelf concrete stappen zetten om een CC op te zetten
Marieke Groot
Marieke Groot is lector Persoonsgerichte (Palliatieve) Zorg bij Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam. Zij heeft een heldere visie op palliatieve zorg en ondersteuning: ‘Palliatieve zorg is een zaak van iedereen. Mensen die ziek zijn, zijn 5% van hun tijd in zorg. De andere 95% zijn ze in hun eigen omgeving, als partner, als ouder, als werknemer, vriend of buurman.’
Lees ook de column It takes a village – De overschatte rol van de professional in palliatieve zorg die Marieke Groot schreef in aanloop naar haar lezing op het congres Connecting Communities, hét congres over de sociale benadering palliatieve zorg, 26 juni 2024.
Carola Kruijswijk
Carola Kruijswijk is als vrijwilliger betrokken bij de Zorgvrijstaat. Zij begeleidt een groep minorstudenten bij een onderzoek naar ‘leven met de doden, leven met de dood’. Als ritueelbegeleider heeft zij ervaring in het ontwerpen en samen vormgeven van afscheidsrituelen rond het sterven. Zij vindt ‘eigen-handigheid’ en samen betekenis vinden van groot belang.
Bekijk de film Connecting Communities-Inspirerende perspectieven op Palliatieve Zorg (1.35 min), waarin kort de Zorgvrijstaat in beeld komt. Er is ook een lange versie van deze film ( 26 min.), waar Zorgvrijstaat (vanaf 20.34 min.) iets langer in beeld is.
Waar en wanneer
De webinar wordt gehouden donderdag 17 oktober, van 15.30 – 17.00 uur, online via 1Sociaal Domein.
Kosten
Deelname is kosteloos.
Accreditatie
Accreditatie is aangevraagd bij V&VN en toegekend bij Registerplein (1,5 punt).
Aanmelden
Ga naar de webinar op ons channel Palliatieve benadering op 1SociaalDomein.
Klik op de gele knop Aanmelden.
Heb je al een account? Log dan in. Heb je nog geen account? Registreer je dan gratis!
Je ontvangt de Zoom-link 48 uur voor de videosessie in je mailbox (kijk ook even in je spam-box).