Spring naar content

Samenwerken met het sociaal domein en zingeving

Herken jij levensvragen bij jouw patiënten? En ken je dan ook de geestelijk verzorger in jouw gemeente waar je naar kunt doorverwijzen? Weet je de weg binnen het sociaal domein als jouw patiënt snel een hulpmiddel nodig heeft om veilig thuis te blijven wonen? Voor goede palliatieve ondersteuning, is goede lokale samenwerking nodig. Agora wijst je graag de weg om jouw collega’s ‘aan het bed’ te leren kennen.

Twee vrouwen aan het werk

Instrumenten

Met behulp van deze infographic kun je lokaal in gesprek gaan. Hoe vind je elkaar? Hoe kun je de samenwerking versterken?
Onze tools en producten hebben we samengebracht in de handzame brochure ‘De sociale benadering palliatieve ondersteuning en zorg – Tools en producten voor kennis en bewustwording’. Deze dragen allemaal bij aan kennis en bewustwording over de sociale benadering van palliatieve zorg en aan zingeving in de palliatieve fase.
De compassionate communities beweging is een antwoord op het onevenwichtige karakter in hedendaags sterven, zorgen en rouwen. Naast het aanbod van hoogwaardige en toegankelijke palliatieve zorg, stellen ze een nieuw sociaal model voor, voor goed sterven en rouwen.

Feiten & cijfers

Weet jij naar wie je kunt doorverwijzen?

  • Wat heeft het leven voor zin?
  • Heb ik het wel goed gedaan?
  • Waarom overkomt mij dit?
  • Wat hoop ik?

Zomaar wat levensvragen waar ongeneeslijk zieke mensen mee kunnen worstelen. Wist je dat er in de gemeente waarin jij werkt geestelijk verzorgers actief zijn die zijn geschoold in het voeren van gesprekken hierover?

Praktijkvoorbeelden

In de film ‘Proeftuin Maarssen – samen werken aan kwaliteit van leven wordt verteld wordt samenwerking tussen zorg en sociaal domein oplevert bij palliatieve zorg.
In opdracht van Agora voerde bureau jb Lorenz een onderzoek uit naar knelpunten bij de palliatieve zorg en ondersteuning vanuit het sociaal domein. Afhankelijk van waar je woont en in welke levensfase je zit, is palliatieve zorg en ondersteuning niet altijd goed geregeld en op dezelfde wijze voor iedereen bereikbaar en beschikbaar, zo blijkt.
Agora maakte een korte film over leven met Parkinson, aan de hand van het verhaal van Peter en Anita. Mét een handleiding om deze film te bekijken en na te bespreken met professionals en vrijwilligers.