Spring naar content

Agora organiseert nieuwe Mantelzorgmonologen over de laatste levensfase. Iets voor jouw regio?

26 mei 2021

In 2019 inspireerde Agora met vier Mantelzorgmonologen 400 professionals in heel Nederland. De (bestaande) theatervoorstelling werd speciaal voor Agora omgeschreven en kreeg als thema ‘Mantelzorg in de laatste levensfase’. De performance bleek zo actueel en leerzaam dat Agora heeft besloten nog twee van deze voorstellingen aan te bieden, live of online. Lees snel hoe je hiervoor in aanmerking komt.

De Mantelzorgmonologen geven een indringend kijkje in het leven van mantelzorgers. Dat is confronterend. Bijvoorbeeld als het gaat over de jonge voetballer niet wordt opgesteld omdat hij niet altijd kan komen trainen door de zorg voor zijn ernstig gehandicapte broer. Of als het gaat over de vrouw die de zorg voor haar echtgenoot met dementie haast niet meer volhoudt. Maar de voorstelling is regelmatig ook humoristisch. En zit vol van momenten van herkenning.

Wat heb jij nu nodig? 

Herkenbaar is bijvoorbeeld hoe mantelzorgers soms gek worden van alle formulieren, regelingen, wettelijke kaders, hoe ze soms te maken krijgen met onbegrip van de omgeving. Hoe ze geen hulp accepteren totdat het echt niet meer gaat. En hoe ze pas kunnen ontspannen met een echt goede oplossing. En de ruimte die dat dan geeft. Herkenbaarheid is er ook voor de professionals. Zij zien zichzelf terug in de voorstelling en het verschil tussen goedbedoelde adviezen en echte ondersteuning. 

Waarom biedt Agora Mantelzorgmonologen aan?

Mantelzorgmonologen is een voorstelling die raakt en verbindt. Daarom stelt Agora in de tweede helft van 2021 opnieuw 2 voorstellingen kosteloos beschikbaar. Deze zijn bedoeld voor netwerken palliatieve zorg en organisaties in het sociaal domein en/of gemeenten die gezamenlijk de zorg en ondersteuning in hun regio willen optimaliseren voor mensen thuis, in de palliatieve fase.

Agora is altijd op zoek naar organisaties in de palliatieve zorg en het sociaal domein die lokaal willen samenwerken om mantelzorgers van mensen in de palliatieve fase beter in beeld te krijgen, te ondersteunen en daarmee hun draagkracht te vergroten. Zodat zij samen met hun ongeneeslijk zieke naaste zo gelukkig mogelijk kunnen leven tot het einde. Wij weten uit ervaring dat de Mantelzorgmonologen meer bewustwording en samenwerking op gang kunnen brengen. Die samenwerking stimuleren, is ons dagelijks werk.

Ben je geïnteresseerd? Neem dan contact op met Sandrina Sangers ssangers@agora.nl


…..
….

Sandrina Sangers
ssangers@agora.nl / 06 10 38 36 74

Delen:

Actuele nieuwsberichten

Agora werkt dit najaar mee aan de Carend podcasts, waarin het sociaal domein en de sociale dimensie centraal staan. De aftrap wordt verzorgd door Sandrina Sangers, beleidsadviseur bij Agora. ‘Aandacht voor sociale behoeften is cruciaal voor het algeheel welzijn. Zorgverleners kunnen meer doen om hun patiënten of cliënten sociaal te ondersteunen.’
‘De meeste mensen zijn bang voor het woord dementie, maar dat hoeft helemaal niet. Ik vind het niet leuk om het te hebben, maar bang ben ik er niet voor’, aldus Loes tijdens de webinar Sociale Benadering Dementie. En dit is precies de boodschap die de Sociale Benadering Dementie wil uitdragen. Dementie is een ingrijpende ziekte, maar het hoeft niet het leven van deze persoon te bepalen.
Iedereen wordt in zijn of haar leven vroeg of laat geconfronteerd met rouw, maar toch ervaren veel mensen rouw als taboe. Hoe zouden we beter om kunnen gaan met rouw? Anne Goossensen, hoogleraar aan de Universiteit voor Humanistiek en initiatiefnemer van Villa TrösT in Dordrecht reflecteerde op deze vraag in de webinar ‘Op weg naar een rouw-sensitieve samenleving’.