Spring naar content

Sociaal domein en sociale dimensie centraal in nieuwe Carend podcastreeks

‘Cruciaal voor algehele welzijn’

17 september 2024

Agora werkt dit najaar mee aan De Carend Podcast. In het vierde seizoen van deze reeks, gepresenteerd door host Nick Dekker, staat het sociaal domein centraal en de sociale dimensie binnen de zorg. Deze thema’s worden steeds relevanter in de palliatieve zorg en zijn belangrijk voor kwaliteit van leven in de palliatieve fase.

De eerste aflevering wordt afgetrapt door Sandrina Sangers, beleidsadviseur Zorg en Sociaal Domein bij Agora. Wat bedoelen we met ‘het sociaal domein’ en welke rol heeft het sociaal domein bij palliatieve zorg? Wat bedoelen we met ‘de sociale dimensie’ en waarom is aandacht voor die dimensie belangrijk, juist bij palliatieve zorg en ondersteuning? En waar kunnen zorgprofessionals, sociaal en maatschappelijk werkers en beleidsmakers elkaar vinden. Welke kansen liggen er voor de toekomst?

De rol van gemeenten en zorgverleners in de sociale dimensie

Sandrina geeft inzicht in hoe gemeenten en zorgverleners hun rol kunnen versterken in het ondersteunen van patiënten en hun naasten in de palliatieve fase. Vaak worden de sociale behoeften van patiënten onderbelicht, terwijl deze een cruciale rol spelen in hun algehele welzijn. Zorg- en hulpverleners kunnen meer doen om patiënten/cliënten sociaal te ondersteunen, en daar kunnen praktische handvatten bij helpen.

In dit podcastseizoen worden het sociaal domein en de sociale dimensie bij palliatieve zorg vanuit verschillende invalshoeken belicht, met heel diverse sprekers. Gasten zijn onder andere Tanja van Roosmalen (over kinderen met een zieke ouder), Linda Tuinman (Waar is Wally?), René Edinga (VPTZ), Leandra Beeloo (Kinderpalliatieve Zorg), Wieke Hengeveld (Mantelzorg.nl) en beleidsadviseur Arjan Koreman van de gemeente Zundert. Ook komen enkele patiënten aan het woord.

Beluister de podcastafleveringen hier online, via SpotifyApple Podcast of via jouw favoriete podcastapp. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering.
Volg de podcast en we houden je op de hoogte.

De podcastreeks wordt geproduceerd in samenwerking met het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II.

Beleidsadviseur Zorg en Sociaal Domein
Sandrina Sangers
ssangers@agora.nl / 06 10 38 36 74

Delen:

Actuele nieuwsberichten

Agora werkt dit najaar mee aan de Carend podcasts, waarin het sociaal domein en de sociale dimensie centraal staan. De aftrap wordt verzorgd door Sandrina Sangers, beleidsadviseur bij Agora. ‘Aandacht voor sociale behoeften is cruciaal voor het algeheel welzijn. Zorgverleners kunnen meer doen om hun patiënten of cliënten sociaal te ondersteunen.’
‘De meeste mensen zijn bang voor het woord dementie, maar dat hoeft helemaal niet. Ik vind het niet leuk om het te hebben, maar bang ben ik er niet voor’, aldus Loes tijdens de webinar Sociale Benadering Dementie. En dit is precies de boodschap die de Sociale Benadering Dementie wil uitdragen. Dementie is een ingrijpende ziekte, maar het hoeft niet het leven van deze persoon te bepalen.
Iedereen wordt in zijn of haar leven vroeg of laat geconfronteerd met rouw, maar toch ervaren veel mensen rouw als taboe. Hoe zouden we beter om kunnen gaan met rouw? Anne Goossensen, hoogleraar aan de Universiteit voor Humanistiek en initiatiefnemer van Villa TrösT in Dordrecht reflecteerde op deze vraag in de webinar ‘Op weg naar een rouw-sensitieve samenleving’.