Spring naar content

Altijd oog voor naasten en nabestaanden

10 november 2024

Veertien organisaties hebben de handen ineen geslagen om gezamenlijk aandacht te vragen voor mantelzorgers en nabestaanden. Ongeneeslijk ziek zijn en sterven treft gemiddeld ook vier á vijf naasten, die allemaal hun eigen vragen, onzekerheden en (toekomstig) verlies dragen. Daarom is palliatieve zorg en ondersteuning er ook voor hen. Binnen de zorg en daarbuiten.

Helaas merken we dat door o.a. tijdgebrek veel zorgverleners wel zien dat er mantelzorgers betrokken zijn bij hun patiënt, maar toch te weinig oog hebben voor hun wensen en behoeften. Ook zien we dat de reguliere mantelzorgondersteuning bij welzijnsorganisaties niet goed in beeld is bij naasten en nabestaanden van mensen die ongeneeslijk ziek zijn of in een kwetsbare situatie door hoge leeftijd.

Wat kun jij doen?
Wat kan je doen als bestuurder of beleidsmaker van een zorg- of welzijnsorganisatie? Wat kan je individuele zorgverlener of sociaal professional doen?
Lees de folder Altijd oog voor nabestaanden, met een oproep aan beleidsmakers en professionals in de welzijnssector en de gezondheidszorg

Delen:

Actuele nieuwsberichten

Het Netwerk Naasten en Nabestaanden N3, een samenwerkingsverband van 13 organisaties (waaronder Agora) roept om altijd oog voor naasten en nabestaanden te hebben. In de (palliatieve) zorg én in het sociaal domein. In een Position paper en een infographic geven ze aanbevelingen aan beleidsmakers en handvaten voor zorg- en hulpverleners over hoe deze aandacht vorm te geven.
Ondersteuning begint met aandacht geven, luisteren zonder oordeel. Dit kan iedereen in de omgeving van mensen in de palliatieve fase bieden. Tijdens de webinar ‘Durf te vragen! – Psychosociale ondersteuning in de palliatieve fase’ werden tips gegeven over hoe je psychosociale vragen herkent en hoe je daarover in gesprek kunt gaan.
In de webinar De Sociale Benadering Mentale Gezondheid (GEM) spraken Jim van Os, Michael Milo en Marina Kesler over de noodzaak en implementatie van deze sociale benadering. En over hun ervaringen met GEM in de praktijk en welke uitdagingen, parels en succesfactoren zij daarbij tegenkomen.