Spring naar content

Behoeftepeiling wijst uit:

Zonder zin geen welzijn

24 september 2024

Gerichte aandacht voor zingeving door professionals in het sociaal domein kan de kwaliteit van leven van mensen verbeteren.

Dit is een van de conclusies uit het kennisonderzoek ‘Zonder Zin geen Welzijn’, dat Agora uitvoerde samen met beroepsvereniging BPSW, Questio Centrum voor Levensvragen Noord-Holland-Noord en welzijnsorganisatie WMO-radar Rotterdam. Het onderzoek is onderdeel van de brancheprojecten voor eerstelijnszorg en welzijn van de kenniswerkplaats zingeving, en is gefinancierd door ZonMw.

Het onderzoek bestond o.a. uit een behoeftepeiling onder wijkbewoners van 50 jaar en ouder. Zij vinden het belangrijk dat een sociaal werker doorvraagt naar de werkelijke zingevingsbehoefte onder hun onbestemde gevoel. Dit helpt hen om woorden te geven aan wat hen bezighoudt. Daarnaast vinden ze het belangrijk dat tragiek en onrecht (h)erkent wordt, dat de aandacht hiervoor blijvend is en ze geholpen worden de juiste stappen te zetten. Voor deze wijkbewoners geldt: ‘Zonder zin geen welzijn’.

Sociaal werkers
Sociaal werkers geven aan graag gerichte aandacht aan de zingevingsbehoeften en -vragen van hun cliënten te geven. Dat gaat gemakkelijker als aan een aantal randvoorwaarden wordt voldaan, zoals ruimte in beleid, organisatie en ondersteuning door het bestuur, mogelijkheden voor intervisie en scholing.
Sociaal werkers kunnen ook doorverwijzen naar geestelijk verzorgers. Om naar deze zingevingsexperts te kunnen verwijzen hebben sociaal werkers wel meer kennis nodig, blijkt uit het onderzoek. Daartoe kunnen sociaal werkers nu putten uit goede praktijken (interventies, scholing en samenwerkingsverbanden) die voor het onderzoek verzameld zijn met een focus op ‘niet problematiseren maar normaliseren’.

Lees het hele rapport Zonder zin geen welzijn, Zingeving en zingevingsondersteuning aan wijkbewoners 50+ door professionals sociaal werk

Delen:

Actuele nieuwsberichten

Iedereen wordt in zijn of haar leven vroeg of laat geconfronteerd met rouw, maar toch ervaren veel mensen rouw als taboe. Hoe zouden we beter om kunnen gaan met rouw? Anne Goossensen, hoogleraar aan de Universiteit voor Humanistiek en initiatiefnemer van Villa TrösT in Dordrecht reflecteerde op deze vraag in de webinar ‘Op weg naar een rouw-sensitieve samenleving’.
Gerichte aandacht voor zingeving door professionals in het sociaal domein kan de kwaliteit van leven van mensen verbeteren. Dit is een van de conclusies uit het kennisonderzoek ‘Zonder Zin geen Welzijn’, dat Agora uitvoerde samen met de beroepsvereniging BPSW, Questio Centrum voor Levensvragen Noord-Holland-Noord en welzijnsorganisatie WMO-radar Rotterdam. Het onderzoek is onderdeel van de brancheprojecten voor eerstelijnszorg en welzijn van de kenniswerkplaats zingeving.
In de tweede aflevering van De Carend Podcast over het sociaal domein en de sociale dimensie bij palliatieve zorg, kun je luisteren naar een indringend gesprek met ervaringsdeskundige Temmie. Een aflevering vol inzicht in de praktijk voor zorgverleners en ondersteuners in het sociaal domein.