Spring naar content

Behoeftepeiling wijst uit:

Zonder zin geen welzijn

24 september 2024

Gerichte aandacht voor zingeving door professionals in het sociaal domein kan de kwaliteit van leven van mensen verbeteren.

Dit is een van de conclusies uit het kennisonderzoek ‘Zonder Zin geen Welzijn’, dat Agora uitvoerde samen met beroepsvereniging BPSW, Questio Centrum voor Levensvragen Noord-Holland-Noord en welzijnsorganisatie WMO-radar Rotterdam. Het onderzoek is onderdeel van de brancheprojecten voor eerstelijnszorg en welzijn van de kenniswerkplaats zingeving, en is gefinancierd door ZonMw.

Het onderzoek bestond o.a. uit een behoeftepeiling onder wijkbewoners van 50 jaar en ouder. Zij vinden het belangrijk dat een sociaal werker doorvraagt naar de werkelijke zingevingsbehoefte onder hun onbestemde gevoel. Dit helpt hen om woorden te geven aan wat hen bezighoudt. Daarnaast vinden ze het belangrijk dat tragiek en onrecht (h)erkent wordt, dat de aandacht hiervoor blijvend is en ze geholpen worden de juiste stappen te zetten. Voor deze wijkbewoners geldt: ‘Zonder zin geen welzijn’.

Sociaal werkers
Sociaal werkers geven aan graag gerichte aandacht aan de zingevingsbehoeften en -vragen van hun cliënten te geven. Dat gaat gemakkelijker als aan een aantal randvoorwaarden wordt voldaan, zoals ruimte in beleid, organisatie en ondersteuning door het bestuur, mogelijkheden voor intervisie en scholing.
Sociaal werkers kunnen ook doorverwijzen naar geestelijk verzorgers. Om naar deze zingevingsexperts te kunnen verwijzen hebben sociaal werkers wel meer kennis nodig, blijkt uit het onderzoek. Daartoe kunnen sociaal werkers nu putten uit goede praktijken (interventies, scholing en samenwerkingsverbanden) die voor het onderzoek verzameld zijn met een focus op ‘niet problematiseren maar normaliseren’.

Lees het hele rapport Zonder zin geen welzijn, Zingeving en zingevingsondersteuning aan wijkbewoners 50+ door professionals sociaal werk

Delen:

Actuele nieuwsberichten

POH-ers hebben of pakken een bescheiden rol als het gaat om palliatieve ondersteuning en zorg van patiënten en hun naasten. Dat was één van de uitkomsten van de korte enquête die Agora, PaTz en VPTZ hielden op het POH-congres in Houten, 22 nov, jl. De grootste rol ligt bij het wijzen van naasten op de mogelijkheden voor mantelzorgondersteuning (ruim 55%) en bij het voeren van proactieve zorgplanningsgesprekken met patiënten (bijna 45%). Lees meer over de uitslag van deze enquête.
Hoe zit het met de rol van geestelijke verzorging binnen de maatschappij als geheel, in plaats van voor individuele groepen? En hoe geef je die rol met elkaar vorm? In de laatste masterclass over zingeving van dit najaar stond de sociaal-maatschappelijke positie van geestelijke verzorging en zingeving centraal. Lees het impressieverslag van deze boeiende masterclass.
Agora-bestuurder Iris van Bennekom kijkt terug op 2024 en kijkt hoopvol vooruit op het nieuwe jaar, ondanks ontwikkelingen in de wereld die zorgelijk zijn. Wat kan de wereld leren van de sociale benadering palliatieve ondersteuning en zorg? Lees haar visie op kansen, mooie projecten en nóg meer verbinding in 2025.