Spring naar content

Behoeftepeiling wijst uit:

Zonder zin geen welzijn

24 september 2024

Gerichte aandacht voor zingeving door professionals in het sociaal domein kan de kwaliteit van leven van mensen verbeteren.

Dit is een van de conclusies uit het kennisonderzoek ‘Zonder Zin geen Welzijn’, dat Agora uitvoerde samen met beroepsvereniging BPSW, Questio Centrum voor Levensvragen Noord-Holland-Noord en welzijnsorganisatie WMO-radar Rotterdam. Het onderzoek is onderdeel van de brancheprojecten voor eerstelijnszorg en welzijn van de kenniswerkplaats zingeving, en is gefinancierd door ZonMw.

Het onderzoek bestond o.a. uit een behoeftepeiling onder wijkbewoners van 50 jaar en ouder. Zij vinden het belangrijk dat een sociaal werker doorvraagt naar de werkelijke zingevingsbehoefte onder hun onbestemde gevoel. Dit helpt hen om woorden te geven aan wat hen bezighoudt. Daarnaast vinden ze het belangrijk dat tragiek en onrecht (h)erkent wordt, dat de aandacht hiervoor blijvend is en ze geholpen worden de juiste stappen te zetten. Voor deze wijkbewoners geldt: ‘Zonder zin geen welzijn’.

Sociaal werkers
Sociaal werkers geven aan graag gerichte aandacht aan de zingevingsbehoeften en -vragen van hun cliënten te geven. Dat gaat gemakkelijker als aan een aantal randvoorwaarden wordt voldaan, zoals ruimte in beleid, organisatie en ondersteuning door het bestuur, mogelijkheden voor intervisie en scholing.
Sociaal werkers kunnen ook doorverwijzen naar geestelijk verzorgers. Om naar deze zingevingsexperts te kunnen verwijzen hebben sociaal werkers wel meer kennis nodig, blijkt uit het onderzoek. Daartoe kunnen sociaal werkers nu putten uit goede praktijken (interventies, scholing en samenwerkingsverbanden) die voor het onderzoek verzameld zijn met een focus op ‘niet problematiseren maar normaliseren’.

Lees het hele rapport Zonder zin geen welzijn, Zingeving en zingevingsondersteuning aan wijkbewoners 50+ door professionals sociaal werk

Delen:

Actuele nieuwsberichten

Veertien organisaties hebben de handen ineen geslagen om gezamenlijk aandacht te vragen voor mantelzorgers en nabestaanden. Ongeneeslijke ziekzijn en sterven treft gemiddeld ook 4-5 naasten, die allemaal hun eigen vragen, onzekerheden en (toekomstig) verlies dragen.
Er is een postcodezoeker gemaakt om nu nóg makkelijker een geestelijk verzorger te vinden bij een Centrum van Levensvragen in jouw buurt.
Aan de slag gaan met vraagstukken over palliatieve zorg en zingeving. Het LeerDoeDeeltraject ‘Het goede gesprek tijdens de levenseindereis’ gaf acht zorgorganisaties deze unieke mogelijkheid. Drie zorgprofessionals blikken terug op hun deelname. Lees deel 2 van een tweeluik over het LDD-traject, een samenwerking van Vilans en Agora binnen het programma Waardigheid en Trots.