Spring naar content

Blog: Verleiden vanuit visie – Samenwerking starten vanuit de mens

21 mei 2024

Samenwerking met het sociale domein is ‘hot’ in de palliatieve zorg. Iedereen wil het, maar waarom komt het dan zo moeilijk van de grond? Met drijfveren zoals personeelstekorten in de zorg krijg je mensen niet in beweging om samen nieuwe manieren van ondersteuning te onderzoeken.

Wat als we samen nu eens starten bij diegene om wie het gaat? Samenwerking om kwaliteit van leven te verbeteren voor mensen die het leven moeten loslaten en hun naasten. Dat schept niet alleen een ander uitgangspunt maar ook een ander perspectief.

In Netwerk Palliatieve Zorg Amsterdam-Diemen is ons team ervaringsdeskundigen heel duidelijk: ‘Palliatieve zorg draait vooral om welzijn.’ Mensen in de palliatieve fase hebben geen boodschap aan onze domeinen, regelingen en hokjes. Voor hen is het logisch om te beginnen bij hen, bij de mens. Professionals in zorg én welzijn willen iets betekenen voor een ander. Als we starten bij de mens, zitten we op één lijn als we met elkaar praten.

Wies Wagenaar:
‘Mensen in de palliatieve fase hebben geen boodschap aan onze domeinen, regelingen en hokjes.’

Daarvoor moeten we eerst elkaar leren kennen. Want als we dat doen gaat er niet alleen een wereld open voor mensen in de palliatieve fase, maar ook voor onszelf. We zijn gewend om dingen voor mensen te regelen en professionals in te zetten. Dat is goed bedoeld, maar zo nemen we ook veel verantwoordelijkheid weg bij de mensen in de palliatieve fase en hun naasten. Door hen als uitgangspunt te nemen herontdekken we hoeveel mensen zelf of voor elkaar kunnen doen. Maar ook waar hulp nodig is. Tamimount, één van onze ervaringsdeskundigen, verwoordt het duidelijk: ’Ik wil niet dat mijn partner en vriendinnen structureel en dwingend worden ingeschakeld. Ik wil met hen een gelijkwaardige relatie houden.’

Wat missen mensen in de palliatieve fase nu? Hulp bij dagelijkse zaken zoals kinderen uit school halen en boodschappen doen. Iemand die helpt om financieel overzicht te houden over je veranderde inkomsten en uitgaven en die je wegwijs maakt in regelingen voor bijvoorbeeld taxivervoer. Een luisterend oor buiten je naaste familie. Iemand die laagdrempelig aanspreekpunt is, luistert en de weg weet in het doolhof dat we sociaal en zorgdomein noemen.
Zulke hulp geeft rust en ruimte om je beperkte tijd en energie te steken in zaken die er werkelijk toe doen. Dat luisterend oor bijvoorbeeld, dat kan prima een vrijwilliger in plaats van een professional zijn. Graag zelfs, van mens tot mens voel je je minder patiënt.

Als je het samen doet, is er meer mogelijk. Dát is het lonkend perspectief waardoor mensen in beweging komen! Vanuit die visie kunnen en moeten we elkaar verleiden tot samenwerking.

Wies Wagenaar

Wies Wagenaar is pionier, kwartiermaker en netwerkcoördinator palliatieve zorg. Als netwerkcoördinator palliatieve zorg in Amsterdam en Diemen staat zij bekend als initiator, adviseur en facilitator. Wies is van oorsprong verpleegkundige en streeft naar verbinding tussen het zorgdomein en sociaal domein. In 2022 ontving ze de Palliactief Award vanwege haar fundamentele bijdrage aan de ontwikkeling van palliatieve zorg in Nederland. Ze ontving meerdere malen de Els Borst-prijs voor haar bijdragen om meer bekendheid te geven aan palliatieve zorg en informatie die behulpzaam is bij het bespreekbaar maken en nemen van beslissingen.  
Congres
Onder de titel ‘Als we samen’ verzorgt Wies op 26 juni een lezing tijdens ‘Connecting Communities, hét congres over de sociale benadering palliatieve zorg’ van Agora, Carend en PZNL. Ze neemt je mee in haar verhaal en ervaringen met de stappen die zij, met haar collega’s in Amsterdam, al hebben gezet. Waarom is het belangrijk om eerst elkaar en elkaars expertise te leren kennen en waarderen? Samen met het buurtteam en ervaringsdeskundige Tamimount, geeft Wies inzicht in dit proces en wat dit heeft opgeleverd.
Accreditatie is aangevraagd bij V&VN, NVvPO, ABAN, SKGV en Registerplein

Meld je aan
Meld je nu aan voor Connecting Communities, hét congres over de sociale benadering palliatieve zorg.
Klik hier voor informatie over het programma, alle sprekers en aanmelden.

Delen:

Actuele nieuwsberichten

POH-ers hebben of pakken een bescheiden rol als het gaat om palliatieve ondersteuning en zorg van patiënten en hun naasten. Dat was één van de uitkomsten van de korte enquête die Agora, PaTz en VPTZ hielden op het POH-congres in Houten, 22 nov, jl. De grootste rol ligt bij het wijzen van naasten op de mogelijkheden voor mantelzorgondersteuning (ruim 55%) en bij het voeren van proactieve zorgplanningsgesprekken met patiënten (bijna 45%). Lees meer over de uitslag van deze enquête.
Hoe zit het met de rol van geestelijke verzorging binnen de maatschappij als geheel, in plaats van voor individuele groepen? En hoe geef je die rol met elkaar vorm? In de laatste masterclass over zingeving van dit najaar stond de sociaal-maatschappelijke positie van geestelijke verzorging en zingeving centraal. Lees het impressieverslag van deze boeiende masterclass.
Agora-bestuurder Iris van Bennekom kijkt terug op 2024 en kijkt hoopvol vooruit op het nieuwe jaar, ondanks ontwikkelingen in de wereld die zorgelijk zijn. Wat kan de wereld leren van de sociale benadering palliatieve ondersteuning en zorg? Lees haar visie op kansen, mooie projecten en nóg meer verbinding in 2025.