Spring naar content

Connecting Communities
Hét congres over de sociale benadering palliatieve zorg

23 april 2024

Met inspirerende sprekers die pionieren in hun vak en stof bieden tot nadenken, zoals Pieter Hilhorst, Marcel Canoy, Marieke Groot, Sander de Hosson, Iris van Bennekom, Wies Wagenaar, Tamimount Kaddouri en Judith Rietjens

Mensen met een ongeneeslijke levensbedreigende ziekte of kwetsbaarheid willen vaak mee kunnen blijven doen in de samenleving. Naast goede zorg, willen ze blijven werken, naar school gaan of studeren, sociale contacten onderhouden en passend wonen. In het dagelijks leven blijkt dat niet zo eenvoudig.

Congres over de sociale benadering

Kwaliteit van leven in de laatste fase gaat, naast lichamelijk welzijn, ook om mentaal en sociaal welbevinden, zingeving en betekenisvolle relaties. Dat bereiken we alleen met passende zorg én ondersteuning die past bij de waarden, wensen, behoeften en de leefomgeving van mensen.

Tijdens het congres Connecting Communities op woensdagmiddag 26 juni, gaan we dieper in op de sociale aspecten van palliatieve zorg.

Brede sociale benadering van zorg en ondersteuning

De sociale benadering van palliatieve zorg richt zich op kwaliteit van leven in de laatste levensfase, waarin iedere dag telt. Op tijd praten over wat voor jou als mens belangrijk is, kan veel waarde toevoegen in deze levensfase. Ondersteuning vanuit het sociaal domein en gemeenten is belangrijk voor het welzijn van mensen in een palliatieve levensfase, mantelzorgers en naasten. Dat gaat niet alleen om mensen met een ongeneeslijke ziekte maar ook om kwetsbare ouderen, mensen met een verstandelijke beperking of ernstige mentale klachten.

Samenwerking en verbinding

Integrale zorg en ondersteuning vraagt om samenwerking en domeinoverstijgend werken van professionals en vrijwilligers in het zorg- en het sociaal domein. Om verbinding van de formele met de informele zorg in wijken en buurten. En van actieve betrokkenheid van inwoners zelf. Maar dat gaat niet vanzelf. Met welke bril kijk jij? Hoe organiseer je nieuwe samenwerkingen en wie betrek je daarbij? Hoe bereik je resultaat en daarmee meer plezier in je werk?

In een afwisselend programma met inspirerende deskundigen, pioniers en opiniemakers bieden we voorbeelden, nieuwe inzichten en kennis om toe te passen in je werk. Je krijgt meer inzicht waarom formele en informele ondersteuners in zorg en sociaal domein en inwoners elkaar nodig hebben én wat de meerwaarde van samenwerken is. En we gaan met elkaar in gesprek over wat je sámen anders kunt doen.

Voor wie?
Ben je professional in de zorg, een welzijnsorganisatie of de gemeente? Wil je meer samenwerken, inspiratie opdoen en meer weten over de sociale benadering? Of ben je vrijwilliger, mantelzorger, ervaringsdeskundige of gewoon geïnteresseerd in deze onderwerpen? Schrijf je in, ontmoet elkaar, ontdek nieuwe initiatieven en praat mee. Stuur deze uitnodiging ook door naar jouw collega’s en attendeer geïnteresseerden uit jouw netwerk op het congres.

Accreditatie
Accreditatie wordt aangevraagd bij V&VN, NvPO, ABAN, SKGV en Registerplein.

Kosten
Deelname kost 75 euro, inclusief thee, koffie, fris en versnaperingen.

Het congres wordt gehouden woensdagmiddag 26 juni in de Jaarbeurs (Beatrixgebouw) in Utrecht van 12.30 – 17.00 uur.

Programma

  • 12.30 uur   Inloop
  • 13.00 uur   Start programma met muziek
    – Welkom – Pieter Hilhorst, dagvoorzitter
    – De sociale benadering palliatieve zorg – Sander de Hosson en Iris van Bennekom 
    – Haast geboden voor zorgzame buurten – Marcel Canoy
    – It takes a village – Marieke Groot
  • 14.40 uur  Interactieve pauze
  • 15.20  uur Muzikaal moment – King Me Ltd 
    – Als we samen – Wies Wagenaar, Tamimount Kaddouri
    – De persoon die we vroeger ‘patiënt’ noemden  – Judith Rietjens   
  • 16.45  uur Afsluiting – Pieter Hilhorst, Sander de Hosson, Iris van Bennekom

Het congres Connecting Communities is een samenwerking van Carend, Agora, Stichting PZNL en het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II.

Meer informatie en aanmelden

Meld je ook aan!
Klik hier voor meer informatie over het programma, de sprekers en aanmelden.

Delen:

Blijf op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Actuele nieuwsberichten

POH-ers hebben of pakken een bescheiden rol als het gaat om palliatieve ondersteuning en zorg van patiënten en hun naasten. Dat was één van de uitkomsten van de korte enquête die Agora, PaTz en VPTZ hielden op het POH-congres in Houten, 22 nov, jl. De grootste rol ligt bij het wijzen van naasten op de mogelijkheden voor mantelzorgondersteuning (ruim 55%) en bij het voeren van proactieve zorgplanningsgesprekken met patiënten (bijna 45%). Lees meer over de uitslag van deze enquête.
Hoe zit het met de rol van geestelijke verzorging binnen de maatschappij als geheel, in plaats van voor individuele groepen? En hoe geef je die rol met elkaar vorm? In de laatste masterclass over zingeving van dit najaar stond de sociaal-maatschappelijke positie van geestelijke verzorging en zingeving centraal. Lees het impressieverslag van deze boeiende masterclass.
Agora-bestuurder Iris van Bennekom kijkt terug op 2024 en kijkt hoopvol vooruit op het nieuwe jaar, ondanks ontwikkelingen in de wereld die zorgelijk zijn. Wat kan de wereld leren van de sociale benadering palliatieve ondersteuning en zorg? Lees haar visie op kansen, mooie projecten en nóg meer verbinding in 2025.