Spring naar content

Agora en Open Universiteit inventariseren mogelijkheden en wensen digitalisering

Technologie kan toegevoegde waarde hebben voor kwaliteit van leven in laatste fase

30 augustus 2023

Digitalisering kan veel betekenen voor palliatieve zorg. Technologie kan van toegevoegde waarde zijn voor de kwaliteit van leven in de laatste dagen, weken en soms jaren. Maar in Nederland is daar nog weinig over bekend, aldus een artikel in ICT&Health 4 (24 augustus 2023). In samenwerking met studenten van de Open Universiteit inventariseert Agora wat mogelijk én wenselijk is op het gebied van digitalisering.

‘Vanuit een integrale benadering – somatische aspecten, sociale, psychologische én zingevingsaspecten – willen we de eerstelijnszorg en de gebieden daaromheen faciliteren met zorgtechnologie’, vertelt Iris van Bennekom, bestuurder bij Agora in het artikel. ‘We weten we heel weinig over hoe het mensen bevalt wanneer technologie wordt ingezet en wat dit betekent voor hun naasten die daarmee om moeten gaan.’

Veilig en prettig thuis blijven

Van Bennekom is er van overtuigd dat technologie ook goede hulp kan bieden in het sociaal domein, bij mensen die zijn uitbehandeld. ‘Zo kunnen telemonitoring en -consultatie er voor zorgen dat mensen veilig en prettig thuis kunnen blijven wonen. Zoals zij ook veel profijt kunnen hebben van digitale communicatie, educatie en e-health: voor betere verwijzingen bijvoorbeeld, of relevante voorlichtingsvideo’s. Maar ook kun je denken aan digitale platforms waarin patiënten elkaar vinden en ondersteunen.’
Om dit in goede banen te leiden, is een goede uitwisseling van gegevens noodzakelijk.

Lees de korte samenvatting van het artikel.
Lees het hele artikel (inlog nodig).


Delen:

Actuele nieuwsberichten

Eind 2024 startte SocialPal, een landelijk onderzoek naar initiatieven en resultaten van samenwerking tussen zorg en het sociaal domein in de laatste levensfase. SocialPal is een initiatief van Nivel, Amsterdam UMC en Agora en wordt gesubsidieerd door ZonMw. Op welke vragen willen de onderzoekers antwoord? Wat gaan ze opleveren, eind 2026?
Wanneer de medische wereld zijn grenzen bereikt, wordt pas echt duidelijk wat telt: een mensgerichte benadering waarin zorgverleners, het sociaal domein en de gemeenschap samen optrekken. Hoe geef je dat vorm? Samen met experts en met inspirerende voorbeelden geven we antwoord op die vraag.
Professionals in het sociaal domein vinden zingevingsondersteuning bij hun werk horen, maar voelen vaak een handelingsverlegenheid hierbij. Ook vinden ze het soms lastig om zingevingsvragen te herkennen bij cliënten. Dit blijkt uit de Kennissynthese Zonder Zin geen Welzijn. De Kennissynthese stond 11 februari centraal in de webinar Zonder Zin geen Welzijn, van Agora en BPSW. Lees het impressieverslag van deze webinar, vol tips en inspiratie.