Spring naar content

Agora en Open Universiteit inventariseren mogelijkheden en wensen digitalisering

Technologie kan toegevoegde waarde hebben voor kwaliteit van leven in laatste fase

30 augustus 2023

Digitalisering kan veel betekenen voor palliatieve zorg. Technologie kan van toegevoegde waarde zijn voor de kwaliteit van leven in de laatste dagen, weken en soms jaren. Maar in Nederland is daar nog weinig over bekend, aldus een artikel in ICT&Health 4 (24 augustus 2023). In samenwerking met studenten van de Open Universiteit inventariseert Agora wat mogelijk én wenselijk is op het gebied van digitalisering.

‘Vanuit een integrale benadering – somatische aspecten, sociale, psychologische én zingevingsaspecten – willen we de eerstelijnszorg en de gebieden daaromheen faciliteren met zorgtechnologie’, vertelt Iris van Bennekom, bestuurder bij Agora in het artikel. ‘We weten we heel weinig over hoe het mensen bevalt wanneer technologie wordt ingezet en wat dit betekent voor hun naasten die daarmee om moeten gaan.’

Veilig en prettig thuis blijven

Van Bennekom is er van overtuigd dat technologie ook goede hulp kan bieden in het sociaal domein, bij mensen die zijn uitbehandeld. ‘Zo kunnen telemonitoring en -consultatie er voor zorgen dat mensen veilig en prettig thuis kunnen blijven wonen. Zoals zij ook veel profijt kunnen hebben van digitale communicatie, educatie en e-health: voor betere verwijzingen bijvoorbeeld, of relevante voorlichtingsvideo’s. Maar ook kun je denken aan digitale platforms waarin patiënten elkaar vinden en ondersteunen.’
Om dit in goede banen te leiden, is een goede uitwisseling van gegevens noodzakelijk.

Lees de korte samenvatting van het artikel.
Lees het hele artikel (inlog nodig).


Delen:

Actuele nieuwsberichten

Wat maakt samenwerking tussen zorg en sociaal domein in de laatste levensfase zo belangrijk en tegelijk ook lastig? En waar liggen kansen en mogelijkheden om deze samenwerking wel van de grond te krijgen? ‘Het begint met bestuurders die samenwerking willen faciliteren, zodat professionals tijd en ruimte krijgen om elkaar te leren kennen en samen te werken.’, aldus Arjan Koreman, beleidsmedewerker Sociaal Domein (Wmo) bij de gemeente Zundert en ambassadeur voor het bewustwordingsproject ‘Passende palliatieve ondersteuning en zorg vanuit het sociaal domein’ van Agora en PZNL.
De leerwerkplaatsen van Agora zijn binnen het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II (NPPZ II) goedgekeurd als kansrijk project. Dat betekent dat organisaties financiële en praktische ondersteuning kunnen krijgen voor het organiseren van een leerwerkplaats, waarin de samenwerking wordt gestimuleerd tussen mensen en organisaties in de palliatieve zorg en het sociaal domein.
Agora-bestuurder Iris van Bennekom ziet in de drie scenario’s in het RIVM-rapport over Palliatieve Zorg 2050, één gemene deler: compassionate communities. ‘We gaan naar een maatschappij waarin we allemaal een rol hebben bij palliatieve ondersteuning en zorg aan mensen die ongeneeslijk ziek zijn of kwetsbaar door ouderdom.’ Lees haar visie op de toekomst van de palliatieve zorg.