Spring naar content

Een terugblik op 2021

31 mei 2022

Op 23 mei 2022 keurde de Raad van Toezicht het jaarverslag van Agora over 2021 goed. Een goed moment om terug te kijken op het jaar dat we, laverend tussen versoepelingen en lockdowns, weer langzaam terugkeerden naar het ‘oude normaal’.

De focus op de verbinding tussen zorg en sociaal domein heeft in 2021 meer vorm en inhoud gekregen. In beide domeinen heeft Agora aansluiting gezocht en gevonden. Zo werd Agora begin dit jaar lid van de coöperatie Palliatieve Zorg Nederland (PZNL) en leidden gesprekken met Movisie tot een samenwerkingsovereenkomst om samen met proeftuinen aan de slag te gaan.

Met het verschijnen van het Proeftuinboekje is nut en noodzaak op een toegankelijke wijze uitgelegd. Dit boekje is goed ontvangen en laat zien dat er nog een wereld te winnen is. Want je bent tenslotte primair mens en geen patiënt. Daar moeten de zorg en de verbinding naar welzijn en welbevinden op aansluiten. Met 10 ingrediënten voor een succesvolle proeftuin laat Agora zien wat succesvol samenwerken in de Oude IJsselstreek heeft opgeleverd.

Daarnaast zet Agora de verschillende instrumenten als verbindingssessies, infographics en filmfragmenten steeds professioneler in.

Zingeving werd dit jaar weer hoger op de maatschappelijke agenda gezet. Niet alleen omdat door corona het belang van geestelijke verzorging zichtbaar werd, maar zeker ook door het project Geestelijke Verzorging Thuis en de campagne voor dit onderwerp die dit jaar op stoom is gekomen.

De kennis die Agora via de inductieve werkwijze opdoet over wat voor mensen thuis van waarde is verbinden we aan wetenschappelijke inzichten. Hiertoe is in 2021 vanuit Agora promotieonderzoek naar de sociale dimensie van palliatieve zorg daadwerkelijk van start gegaan. Begeleid door het Radboudumc.

Met het aangaan van de samenwerking op bestuurlijk niveau in zorg en sociaal domein hoopt Agora in beide domeinen de kennis te brengen van wat mensen die het levenseinde zien naderen kan helpen om te léven tot het einde. En zo professionals te inspireren door samen te werken over de domeinen heen daar een bijdrage aan te leveren. Op deze manier geven wij invulling aan onze missie: Léven tot het einde mogelijk maken. Wij willen dat mensen met een ongeneeslijke ziekte en hun naasten hun leven kunnen inrichten op een manier die past bij hun wensen en waarden.

Om dit te bereiken ondersteunen wij mensen en organisaties in zorg, zingeving en het sociaal domein bij goede lokale samenwerking rondom mensen in de laatste levensfase. Dat doen we met kennis, instrumenten en inspirerende voorbeelden en daar gaan we in 2022 gewoon mee door.

Download het jaarverslag 2021.

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.


Delen:

Actuele nieuwsberichten

Het Netwerk Naasten en Nabestaanden N3, een samenwerkingsverband van 13 organisaties (waaronder Agora) roept om altijd oog voor naasten en nabestaanden te hebben. In de (palliatieve) zorg én in het sociaal domein. In een Position paper en een infographic geven ze aanbevelingen aan beleidsmakers en handvaten voor zorg- en hulpverleners over hoe deze aandacht vorm te geven.
Ondersteuning begint met aandacht geven, luisteren zonder oordeel. Dit kan iedereen in de omgeving van mensen in de palliatieve fase bieden. Tijdens de webinar ‘Durf te vragen! – Psychosociale ondersteuning in de palliatieve fase’ werden tips gegeven over hoe je psychosociale vragen herkent en hoe je daarover in gesprek kunt gaan.
In de webinar De Sociale Benadering Mentale Gezondheid (GEM) spraken Jim van Os, Michael Milo en Marina Kesler over de noodzaak en implementatie van deze sociale benadering. En over hun ervaringen met GEM in de praktijk en welke uitdagingen, parels en succesfactoren zij daarbij tegenkomen.