Spring naar content

Hoopvol

10 december 2024

We staan voor de laatste dagen van 2024. Een jaar met ontwikkelingen in de wereld die zorgelijk zijn. De toekomst lijkt ingewikkeld en wat is ons perspectief?
Wat kan de wereld leren van de sociale benadering palliatieve ondersteuning en zorg?  Het geven van aandacht aan de dingen, soms heel kleine dingen, die er écht toe doen. Elkaar zien en elkaar bieden wat echt nodig en belangrijk is, gericht op kwaliteit van leven.

Als ik van daaruit terugkijk op 2024, dan ben ik wel hoopvol. In de laatste jaren is er binnen de palliatieve wereld veel meer verbinding en samenwerking ontstaan. Dat was goed zichtbaar in 2024, ook bij Agora.

Ik denk terug aan het symposium ‘Zingeving in de spreekkamer | Diversiteit in verbinding’, dat we in het voorjaar met de werkgroep Ethiek en Spiritualiteit organiseerden. Een dag vol verbinding, met humor en veel interactie. Vooral de ontmoeting met professionals uit andere disciplines en sectoren, werd zeer gewaardeerd.

Ik denk ook  aan het Programma  ‘Bewustwording noodzaak Passende Palliatieve Zorg en Ondersteuning vanuit het Sociaal Domein’  van Agora en PZNL, waarbij zich inmiddels tal van organisaties uit de zorg en het sociaal domein hebben aangesloten. Daarnaast denk ik aan de mooie podcastserie  die daaruit is ontstaan, samen met Carend, waarbij de focus lag op het sociaal domein en de sociale dimensie. En aan drukbezochte webinars die we met samenwerkingspartners organiseerden. 

Ik word er echt blij van; jullie ook?

Samenwerkingspartners van het Bewustwordingsprogramma

Een ander hoogtepunt van verbinding was  ‘Connecting Communities, hét congres over de sociale benadering palliatieve zorg’. Wat een inspirerende middag was dat!
We spraken over ons gezamenlijk vermogen, en ook onze gezamenlijke verplichting en noodzaak, om samen voor kwetsbare anderen te zorgen in de laatste levensfase. Samenwerking tussen zorg, welzijn en de gemeenschap. Gericht op kwaliteit van leven, met respect voor waarden, wensen en behoeften. In september 2025 gaan we een vervolg geven aan dat eerste Connecting Communities-congres. Houd onze agenda en socials in de gaten!

We hebben veel gedaan en mogen trots zijn op wat we samen bereikt hebben. Maar  we zijn er nog lang niet; er blijft nog genoeg te wensen over. Er is nog veel te winnen op de verbinding van de gewone dingen van het leven (het sociaal domein, onze sociale omgeving) en de palliatieve ondersteuning en zorg.

En dat gaan we ook doen!

Samen met de stichting PZNL gaan we binnen het programma NPPZ-II handreikingen bieden die eraan bijdragen dat de verbinding tussen zorg en het sociaal domein op steeds meer plaatsen tot stand komt en wordt versterkt. We werken daarbij ook samen met de Netwerken Palliatieve Zorg, Patz-groepen, de VPTZ en de Centra voor Levensvragen.

We gaan het land in met onze Leerwerkplaatsen, volgens de methode van de proeftuinen Léven tot het Einde. Deze methode is gekenmerkt als één van de succesvolle en opschaalbare projecten. Hiermee kunnen we nog meer lokale en regionale samenwerkingsverbanden faciliteren en ondersteunen.
Daarnaast start het grote onderzoeksproject SocialPal door Nivel/VuMC, waarmee we straks kunnen laten zien wat de meerwaarde van deze samenwerking voor alle betrokkenen is; de vrijblijvendheid voorbij!

Met zoveel kansen, betrokkenheid en bevlogenheid kunnen wij laten zien dat palliatieve ondersteuning en zorg nog beter kan. Eenvoudiger en vooral samen.

Laten wij samen het verhaal maken van het nieuwe perspectief in de laatste levensfase en dit delen; voor iedereen!

Doen jullie ook mee?

Namens het Agora team wens ik je mooie feestdagen en alle goeds voor 2025!

Iris van Bennekom
Bestuurder Agora

Delen:

Actuele nieuwsberichten

POH-ers hebben of pakken een bescheiden rol als het gaat om palliatieve ondersteuning en zorg van patiënten en hun naasten. Dat was één van de uitkomsten van de korte enquête die Agora, PaTz en VPTZ hielden op het POH-congres in Houten, 22 nov, jl. De grootste rol ligt bij het wijzen van naasten op de mogelijkheden voor mantelzorgondersteuning (ruim 55%) en bij het voeren van proactieve zorgplanningsgesprekken met patiënten (bijna 45%). Lees meer over de uitslag van deze enquête.
Hoe zit het met de rol van geestelijke verzorging binnen de maatschappij als geheel, in plaats van voor individuele groepen? En hoe geef je die rol met elkaar vorm? In de laatste masterclass over zingeving van dit najaar stond de sociaal-maatschappelijke positie van geestelijke verzorging en zingeving centraal. Lees het impressieverslag van deze boeiende masterclass.
Agora-bestuurder Iris van Bennekom kijkt terug op 2024 en kijkt hoopvol vooruit op het nieuwe jaar, ondanks ontwikkelingen in de wereld die zorgelijk zijn. Wat kan de wereld leren van de sociale benadering palliatieve ondersteuning en zorg? Lees haar visie op kansen, mooie projecten en nóg meer verbinding in 2025.