Spring naar content

Life events spelen grote rol in de palliatieve fase

Opmaat proeftuin met Huis aan het Water

26 oktober 2021

In Huis aan het Water in Katwoude is Agora een innovatieve samenwerking gestart. Michel Daenen, bestuurder van Huis aan het Water, opent de avond samen met Clémence Ross, directeur bestuurder Agora. Doel van de samenwerking is meer inzicht te krijgen in de levens van mensen in de palliatieve fase. Want die levens laten veel overeenkomsten zien.

De bevlogen burgemeester van de gemeente Waterland die de zin ziet van meer verbinding in haar gemeente, een enthousiaste huisarts die ook kritische vragen stelt, een praktijkondersteuner die mooie, soms heftige voorbeelden uit de praktijk deelt. De voorbeelden maken duidelijk dat  samenwerken tussen professionals mensen in de palliatieve fase veel kan opleveren. De aanwezige professionals, zo’n twintig, willen niets liever dan het goed doen voor mensen met een ongeneeslijke aandoening. De opbrengst van hun gesprekken is sowieso de urgentie: de noodzaak dat er eerder aangesloten wordt bij mensen. Hiermee kan meer problematiek wellicht voorkomen worden. .

Life events hangen samen

De opeenvolging van diverse life events in het leven van een ongeneeslijke zieke of iemand die kwetsbaar is door ouderdom is opvallend. Deze heftige momenten vinden vaak in korte tijd achter elkaar plaats en vooral: zonder goede interventie veroorzaakt het ene life event het andere: een domino-effect. Terwijl uit onderzoek blijkt dat de meeste life events in grote mate voorspelbaar zijn. Bijvoorbeeld ongeneeslijk ziek zijn, arbeidsongeschikt worden en dus een verhoogde kans op psychische problemen. Daar actie op ondernemen zou dus logisch zijn, maar gebeurt meestal nog niet. Agora en Huis aan het Water willen daar verandering in brengen en slaan de handen ineen om hier meer zicht op te krijgen.

De steentjes verbeelden de opeenvolging van life events die iemand mee kan maken gedurende de palliatieve fase, vanaf de diagnose

Dominosteentjes

Bram Buiting van Erwelzijn leidt een workshop Life events, die laat zien waar het om gaat en om welke aantallen. “We kunnen life events uitleggen maar het makkelijkste is om het effect zelf te ervaren. En dat kan simpel met dominosteentjes. De steentjes verbeelden de opeenvolging van life events die iemand mee kan maken gedurende de palliatieve fase, vanaf de diagnose. De aanwezigen mogen proberen een interventie te doen, zodat maar een deel van de steentjes omvalt. De meesten lukt dat niet. Alle steentjes vallen om. Totdat we een interventie doen: de steentjes verder uit elkaar zetten of er eentje tussenuit halen. Dat is dus precies wat in de praktijk ook zou moeten gebeuren.”

Proeftuin

“Agora richt zich op het vormgeven van proeftuinen en laat daarin zien dat samenwerken rondom mensen in de palliatieve fase ook echt werkt. De inzichten uit deze life event-sessies zullen daarin zeker worden meegenomen,” aldus Clémence Ross. “Ook andere modellen zoals het spinnenweb van Positieve Gezondheid en het ABC-model zullen we toetsen. Dat onderzoek draagt allemaal bij aan de landelijke expertise over de palliatieve fase.”

Verder lezen:
● Over life events door onze beleidsadviseur Carolien Neefjes: Life events hebben een enorme impact. Gelukkig zijn ze te voorspellen.
Stichting Huis aan het Water is een oncologisch nazorgcentrum. Zowel mensen die herstellende zijn als mensen in de ongeneeslijke fase kunnen er terecht voor psychosociale ondersteuning.
Erwelzijn is een initiatief van Stichting Welzijn Lochem. Doel: het sociaal domein helpen om de impact met preventief werken te vergroten door op het juiste moment, met de juiste persoon, met de juiste interventie opvolgende problematiek te voorkomen.
● Agora – léven tot het einde is een expertisecentrum dat zich inzet voor mensen in de palliatieve fase. Het verbindt zorg en het sociaal domein zodat mensen kunnen leven tot het einde op een manier die voor hen belangrijk is.


Beleidsadviseur Zorg en Sociaal Domein
Sandrina Sangers
ssangers@agora.nl / 06 10 38 36 74

Delen:

Actuele nieuwsberichten

Veertien organisaties hebben de handen ineen geslagen om gezamenlijk aandacht te vragen voor mantelzorgers en nabestaanden. Ongeneeslijke ziekzijn en sterven treft gemiddeld ook 4-5 naasten, die allemaal hun eigen vragen, onzekerheden en (toekomstig) verlies dragen.
Er is een postcodezoeker gemaakt om nu nóg makkelijker een geestelijk verzorger te vinden bij een Centrum van Levensvragen in jouw buurt.
Aan de slag gaan met vraagstukken over palliatieve zorg en zingeving. Het LeerDoeDeeltraject ‘Het goede gesprek tijdens de levenseindereis’ gaf acht zorgorganisaties deze unieke mogelijkheid. Drie zorgprofessionals blikken terug op hun deelname. Lees deel 2 van een tweeluik over het LDD-traject, een samenwerking van Vilans en Agora binnen het programma Waardigheid en Trots.