Spring naar content

De verzamelde opbrengst van drie proeftuinen van Agora en Movisie

Logboek Oogst proeftuinen Léven tot het einde Maarssen, Zundert en Roermond

7 oktober 2024

Wat hebben de drie proeftuinen Léven tot het Eind! van Agora en Movisie in Maarssen, Zundert en Roermond mooie resultaten opgeleverd! We hebben alle inzichten, kennisbladen, interviews met deelnemers, tools en experimenten in één logboek verzameld: Oogst proeftuinen Léven tot het einde Maarssen, Zundert en Roermond.

Download hier het logboek Oogst Proeftuinen Léven tot het einde Maarssen, Zundert en Roermond

Zo bij elkaar gevoegd zie je pas goed waartoe een relatief kleine groep enthousiaste mensen in staat is als ze zich inzetten voor één belangrijk doel: samenwerking tussen (palliatieve) zorg en het sociaal domein stimuleren voor de beste ondersteuning en zorg van inwoners in de palliatieve fase én hun naasten.

Die samenwerking gaat niet vanzelf. Hoewel anno 2024 iedereen er wel van overtuigd is dat die samenwerking noodzakelijk is. Vanwege de kwaliteit van de ondersteuning en zorg, met aandacht voor dimensies:  lichamelijk, sociaal  psychisch en zingeving. En ook vanwege kosten en doelmatigheid: de juiste zorg op de juiste plek.

Die overtuiging was er nog niet in 2019, toen Agora voor het eerst aan de slag ging met het stimuleren van een betere samenwerking op lokaal niveau. De opdracht van de toenmalige Minister van VWS was: ‘Ik wil dat mensen geholpen worden op een manier die aansluit bij hun sociale omgeving.’

Met proeftuinen in de gemeente Oude IJsselstreek, Katswoude en Fryske Marren werden de eerste ervaringen opgedaan met het op lokaal niveau stimuleren van samenwerking tussen zorg en het sociaal domein. In samenwerking met Movisie werd in de methodiek Waarderend veranderen (appreciative Inquiry) een aanpak gevonden om nieuwe proeftuinen in te richten vanuit een focus op waarderen, volgens vijf vooraf bepaalde stappen.

Materialen en inzichten

Het resultaat van een jaar samenwerken in de drie gemeenten is een veelheid aan mooie inzichten, bruikbare materialen en mooie concrete projecten die voort kwamen uit de experimenten.

De ontwikkelde kennisbladen en de film over de proeftuin Maarssen zijn maar enkele voorbeelden van de materialen die voor iedereen beschikbaar zijn om zelf aan de slag te gaan met samenwerking tussen zorg en het sociaal domein in de eigen wijk of gemeente.

In Maarssen, Zundert en Roermond is de projectfase afgerond. De samenwerking blijft. Experimenten worden verder uitgeweekt, opgevolgd en gedeeld voor blijvende goede palliatieve ondersteuning en zorg van inwoners in de palliatieve fase en hun naasten.

Leerwerkplaatsen

Agora zet het stimuleren van de lokale samenwerking tussen zorg en het sociaal domein voort. Want we zijn er nog niet! Alle mensen met een levensbedreigende ziekte of kwetsbaarheid door hoge leeftijd, en hun naasten, verdienen de ondersteuning en zorg die bij hen past.  
In Amsterdam en Breda zijn, met subsidie van ZonMw, nieuwe proeftuinen gestart, elk met een eigen invalshoek en ondersteund door Agora. Ook ondersteunen we andere lokale en regionale initiatieven en samenwerkingsverbanden op het vlak van (palliatieve) zorg, zoals ‘Compassionate Communities’ en Leerwerkplaatsen waarbij ook ziekenhuizen betrokken zijn zoals in Nijmegen.

Wil jij vanuit jouw gemeente, organisatie of zorginstelling aan de slag met lokale samenwerking tussen zorg en het sociaal domein ten behoeve van inwoners in de palliatieve fase, lees dan meer over onze Leerwerkplaatsen of neem direct contact met ons op via info@agora.nl

Meer informatie

Wat zijn proeftuinen? – Agora.nl

Proeftuinen: Lokale projecten – Agora.nl

Informatiebrochure Leerwerkplaatsen – Agora.nl

Beleidsadviseur Zorg en Sociaal Domein
Sandrina Sangers
ssangers@agora.nl / 06 10 38 36 74

Delen:

Actuele nieuwsberichten

Wat hebben de drie proeftuinen Léven tot het Eind! van Agora en Movisie in Maarssen, Zundert en Roermond mooie resultaten opgeleverd! We hebben alle inzichten, kennisbladen, interviews met deelnemers, tools en experimenten in één logboek verzameld: Oogst Proeftuinen Léven tot het einde Maarssen, Zundert en Roermond.
‘Samenwerking met verschillende disciplines is altijd een meerwaarde. Zo kunnen zorgvrager en mantelzorger die hulp krijgen die het meest passend bij hen is.’ Deze quote van Iris in de chat van de webinar De rol van het sociaal domein bij palliatieve zorg thuis – Inspiratie uit de PaTz-werkwijze, lokale proeftuinen en ‘Waar is Wally?, was precies de kern van de online bijeenkomst. Lees het hele impressieverslag.
Gerichte aandacht voor zingeving door professionals in het sociaal domein kan de kwaliteit van leven van mensen verbeteren. Dit is een van de conclusies uit het kennisonderzoek ‘Zonder Zin geen Welzijn’, dat Agora uitvoerde samen met de beroepsvereniging BPSW, Questio Centrum voor Levensvragen Noord-Holland-Noord en welzijnsorganisatie WMO-radar Rotterdam. Het onderzoek is onderdeel van de brancheprojecten voor eerstelijnszorg en welzijn van de kenniswerkplaats zingeving.