Spring naar content

Mooie afsluiting van één van de proeftuinen van Agora

Huis aan het Water

22 april 2022

Agora organiseert lokale Proeftuinen vanuit zorg en sociaal domein om beter aan te sluiten bij wensen en behoeften van mensen die ongeneeslijk ziek zijn, en hun naasten. In deze levensfase spelen verschillende life events. Dit zijn grote emotionele gebeurtenissen in het leven van mensen die veel invloed hebben op het gevoel van geluk en tevredenheid. Ziekte en dood van een partner staan in de top 10 van meest ingrijpende gebeurtenissen.

Een life event kan opeenvolgende problematiek veroorzaken. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat door gezondheidsproblemen iemand arbeidsongeschikt kan raken waardoor er schulden, psychische problemen of een vergrote kans op scheiding kan ontstaan. In de Proeftuin Huis aan het Water hebben we vanuit life events en opeenvolgende problematiek met elkaar gezocht naar samenwerking tussen professionals en vrijwilligers uit de zorg en het sociaal domein.

Wat een inspirerende reis! Dertig mensen uit het veld van huisarts tot vrijwilliger, van wijkverpleegkundige tot jongerenwerker verbonden in een netwerk zochten een weg naar meer impact met preventief werken. En met succes!

Elke bijeenkomst startte met een verhaal van een ervaringsdeskundig omdat samenwerken geen doel op zich is maar een manier om beter aan te sluiten bij de levens van mensen en hun naasten. De proeftuin heeft naast mooie netwerkbijeenkomsten ook drie concrete innovatie projecten opgeleverd. De projecten richten zich op het versterken van de veerkracht van mensen die ongeneeslijk ziek zijn om daarmee opeenvolgende problematiek tijdens de levensfase zoveel mogelijk te voorkomen.

Stichting MOC Huis aan het Water zei er het volgende over:

Meer weten over de proeftuinen?

Eindrapport Erwelzijn innovatieroute, proeftuin Huis aan het Water
• Alle informatie vind je op onze proeftuinen-pagina’s.
• Download het boekje ‘10 ingrediënten voor een succesvolle proeftuin’, met de ervaringen uit de gemeente Oude-IJsselstreek.
• Meer over samenwerken in lokale projecten


Agora
info@agora.nl / 030 657 58 98

Delen:

Actuele nieuwsberichten

POH-ers hebben of pakken een bescheiden rol als het gaat om palliatieve ondersteuning en zorg van patiënten en hun naasten. Dat was één van de uitkomsten van de korte enquête die Agora, PaTz en VPTZ hielden op het POH-congres in Houten, 22 nov, jl. De grootste rol ligt bij het wijzen van naasten op de mogelijkheden voor mantelzorgondersteuning (ruim 55%) en bij het voeren van proactieve zorgplanningsgesprekken met patiënten (bijna 45%). Lees meer over de uitslag van deze enquête.
Hoe zit het met de rol van geestelijke verzorging binnen de maatschappij als geheel, in plaats van voor individuele groepen? En hoe geef je die rol met elkaar vorm? In de laatste masterclass over zingeving van dit najaar stond de sociaal-maatschappelijke positie van geestelijke verzorging en zingeving centraal. Lees het impressieverslag van deze boeiende masterclass.
Agora-bestuurder Iris van Bennekom kijkt terug op 2024 en kijkt hoopvol vooruit op het nieuwe jaar, ondanks ontwikkelingen in de wereld die zorgelijk zijn. Wat kan de wereld leren van de sociale benadering palliatieve ondersteuning en zorg? Lees haar visie op kansen, mooie projecten en nóg meer verbinding in 2025.