Spring naar content

Nieuwe wetenschappelijke kennis over het werk van geestelijk verzorgers thuis

25 mei 2022

Aandacht voor zingeving en levensvragen – ook wel ‘spirituele zorg’ genoemd – is een belangrijk onderdeel van de palliatieve zorg. Geestelijk verzorgers zijn specialist in spirituele zorg. Ze begeleiden patiënten en hun familie niet alleen in zorginstellingen maar de laatste jaren ook steeds vaker thuis. Maar dat vraagt wel om nauwe samenwerking tussen geestelijk verzorgers en andere zorgverleners die te maken hebben met zingevingsvraagstukken.

Hoe organiseer je die samenwerking goed? De afgelopen jaren hebben in het kader van Palliantie vanuit ZonMw onderzoekers in drie onderzoeksprojecten samengewerkt en zich hierin verdiept. Die drie samen vormen het Palliatief Landelijk Onderzoek Eerstelijns Geestelijke verzorging, kortweg het PLOEG-project. De drie onderzoeken focussen allemaal op de ontwikkeling van Geestelijke Verzorging Thuis, maar doen dat ieder op een eigen manier.

  • PLOEG 1 kijkt naar de infrastructuur en hoe Geestelijke Verzorging Thuis aansluit bij de behoefte van mensen en de inzet van geestelijke verzorging.
  • In PLOEG 2 is een model ontwikkeld op basis van onderzoek over het werk van geestelijk verzorgers. Wat doen ze nu precies en waarom? Verhelderend, inspirerend en relevant voor professionals en vrijwilligers in zorg en welzijn.
  • PLOEG 3 heeft een tool opgeleverd waarmee professionals kunnen doorverwijzen naar geestelijke verzorging.

De drie PLOEG-projecten hebben ook instrumenten opgeleverd om zingeving en geestelijke verzorging thuis nog beter te organiseren. En dat is goed nieuws, vindt Guido Schürmann, projectleider Geestelijke Verzorging Thuis en beleidsadviseur Zingeving en Sociaal Domein bij Agora. ‘Mooi dat er dankzij de PLOEG-onderzoeken nu meer wetenschappelijk kennis is over de praktijk van Geestelijke Verzorging Thuis. Dankzij de onderzoeksresultaten en de instrumenten die de PLOEG-onderzoekers hebben ontwikkeld zullen nog meer mensen met hun levensvragen bij geestelijk verzorgers kunnen aankloppen. Dat is grote winst.’

Op 30 september komt er een ‘kennisfestival’ met in elk geval de publiekspresentatie van de drie PLOEG-onderzoeken. Ook aan bod komen de opbrengst van actieonderzoeken van ZonMw en een beeld van wat er in de Kenniswerkplaats zingeving en geestelijke verzorging gebeurt.

Handige links


Guido Schürmann
gschurmann@agora.nl / 06 30 11 81 62

Delen:

Actuele nieuwsberichten

De psychische nood neemt overal ter wereld in alle welvarende landen toe, vooral bij jonge mensen. Hierdoor zal een onhoudbare situatie ontstaan. De oplossing ligt niet bij het vergroten van de capaciteit van de GGZ, maar bij het vinden van een andere manier voor het omgaan met psychisch lijden. In de webinar De Sociale Benadering Mentale Gezondheid (GEM) lieten Jim van Os en Marian Kesler zien wat GEM inhoudt en hoe dit in de praktijk wordt toegepast.
Aan de slag gaan met vraagstukken over palliatieve zorg en zingeving. Het LeerDoeDeeltraject ‘Het goede gesprek tijdens de levenseindereis’ gaf acht zorgorganisaties deze unieke mogelijkheid. Drie zorgprofessionals blikken terug op hun deelname. Lees deel 1 van een tweeluik over het LDD-traject, een samenwerking van Vilans en Agora binnen het programma Waardigheid en Trots.
Wat hebben de drie proeftuinen Léven tot het Eind! van Agora en Movisie in Maarssen, Zundert en Roermond mooie resultaten opgeleverd! We hebben alle inzichten, kennisbladen, interviews met deelnemers, tools en experimenten in één logboek verzameld: Oogst Proeftuinen Léven tot het einde Maarssen, Zundert en Roermond.