Spring naar content

Succesvolle videosessie over de ‘Richtlijn Zingeving en spiritualiteit’

29 juni 2022

Sommige tools zijn veel breder inzetbaar dan vooraf gedacht. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Richtlijn Zingeving en spiritualiteit in de palliatieve fase. De richtlijn kan ook buiten de palliatieve fase van veel nut zijn, zo bleek tijdens een druk bezochte videosessie.

De Richtlijn Zingeving en spiritualiteit in de palliatieve fase’ is bedoeld om met name artsen, verpleegkundigen en andere disciplines praktische handvatten te geven voor de aandacht aan zingeving en spiritualiteit bij mensen in de laatste levensfase. Om die richtlijn breder bekend te maken, organiseerde Agora op 22 juni een videosessie met onder anderen sprekers die aan de wieg hebben gestaan van deze richtlijn. De richtlijn geeft aanbevelingen over diagnose, begeleiding en behandeling voor alle mensen (vanaf 18 jaar) met zingevings- en spirituele vragen en/of problemen in de palliatieve fase, ongeacht hun onderliggende aandoening en in iedere zorgsetting.

Misverstand ontmaskerd

Ruim zeventig professionals uit de zorg en het sociaal domein namen deel aan de videosessie. Zij kregen praktische handvatten voor het verhogen van de aandacht voor zingeving en spiritualiteit in hun eigen begeleiding aan mensen in de curatieve, chronische en palliatieve fase. Maar ook zagen ze inspirerende voorbeelden van de beleidsmatige vertaling binnen organisaties.

Het misverstand dat dit een richtlijn voor geestelijk verzorgers zou zijn werd resoluut uit de wereld geholpen. Deze richtlijn is namelijk geautoriseerd door verpleegkundigen en verzorgenden, huisartsen, longartsen, specialisten ouderengeneeskunde, psychologen, geestelijk verzorgers, de vrijwilligers in de palliatieve terminale zorg en drie patiëntenfederaties. De auteurs en veel professionals in de palliatieve zorg zijn het er ook roerend over eens dat de richtlijn veel breder toepasbaar is dan alleen in de palliatieve fase. Het is daarom des te interessanter hoe de vrijwilligers en professionals uit het sociaal domein op de richtlijn zouden reageren.

De richtlijn in de praktijk

Het was een vol programma. Prof. dr. Carlo Leget, hoofdauteur van de richtlijn, wist de 73 pagina’s samen te vatten in tien minuten. De associatie met ‘een heel simpel liedje over een best wel ingewikkeld onderwerp’ speelde door onze hoofden. In breakout rooms deelden vrijwilligers en professionals uit het sociaal domein en de zorg vervolgens hun ervaringen met de aandacht voor zingeving en spiritualiteit en de richtlijn. En in nogmaals tien minuten reikte hij tips & tricks aan.

Prof. dr. Yvonne Engels ging de diepte in met haar persoonlijke verhaal over de ervaringen van hoop, zin en betekenis rond de geboorte en het overlijden van haar eerste kind. Na de presentatie van de onderzoeksresultaten van haar onderzoeksgroep ‘Zingeving in de zorg’ verbonden aan het Radboudumc, vertelden drie professionals hoe zij de richtlijn in hun organisatie hadden geïmplementeerd.

Verpleegkundig specialist Gon Uyttewaal vertelde hoe de richtlijn in het Academisch Hospice Demeter volledig is geïntegreerd in het werkproces en het elektronisch patiëntendossier. Geestelijk verzorger Joris de Lange vertelde hoe de richtlijn bij Zorggroep Zuyderland tot een uitgekristalliseerde structuur binnen care én cure heeft geleid, en tot een kwaliteitscyclus met duidelijk rollen voor onder anderen aandachtsvelders en geestelijk verzorgers. Geestelijk verzorger Dirk-Jan Lagerwey ten slotte liet de kern van de scholingsmodule voor spirituele zorg I@Hand zien. De geestelijk verzorgers scholen met deze module artsen en verpleegkundigen in het aandacht hebben voor zingeving en spiritualiteit bij zowel curatieve als palliatieve patiënten.

Tot slot kregen de deelnemers aan de videosessie een digitale goodiebag mee met daarin een keur aan interessante links:


Delen:

Actuele nieuwsberichten

POH-ers hebben of pakken een bescheiden rol als het gaat om palliatieve ondersteuning en zorg van patiënten en hun naasten. Dat was één van de uitkomsten van de korte enquête die Agora, PaTz en VPTZ hielden op het POH-congres in Houten, 22 nov, jl. De grootste rol ligt bij het wijzen van naasten op de mogelijkheden voor mantelzorgondersteuning (ruim 55%) en bij het voeren van proactieve zorgplanningsgesprekken met patiënten (bijna 45%). Lees meer over de uitslag van deze enquête.
Hoe zit het met de rol van geestelijke verzorging binnen de maatschappij als geheel, in plaats van voor individuele groepen? En hoe geef je die rol met elkaar vorm? In de laatste masterclass over zingeving van dit najaar stond de sociaal-maatschappelijke positie van geestelijke verzorging en zingeving centraal. Lees het impressieverslag van deze boeiende masterclass.
Agora-bestuurder Iris van Bennekom kijkt terug op 2024 en kijkt hoopvol vooruit op het nieuwe jaar, ondanks ontwikkelingen in de wereld die zorgelijk zijn. Wat kan de wereld leren van de sociale benadering palliatieve ondersteuning en zorg? Lees haar visie op kansen, mooie projecten en nóg meer verbinding in 2025.