Spring naar content

Twaalf podcasts over de rol van het sociaal domein bij palliatieve zorg
en aandacht voor de sociale dimensie

1. Het sociaal domein en de 𝗿𝗼𝗹 𝘃𝗮𝗻 𝗴𝗲𝗺𝗲𝗲𝗻𝘁𝗲𝗻 𝗲𝗻 𝘇𝗼𝗿𝗴𝘃𝗲𝗿𝗹𝗲𝗻𝗲𝗿𝘀 bij palliatieve ondersteuning en zorg

De eerste aflevering werd afgetrapt door Sandrina Sangers, beleidsadviseur zorg en sociaal domein bij Agora.
Sandrina geeft inzicht in hoe gemeenten en zorgverleners hun rol kunnen versterken in het ondersteunen van patiënten en hun naasten in de palliatieve fase. Vaak worden de sociale behoeften van patiënten onderbelicht, terwijl deze een cruciale rol spelen in hun algehele welzijn. Zorg- en hulpverleners kunnen meer doen om patiënten/cliënten sociaal te ondersteunen, en daar kunnen praktische handvatten bij helpen.

2. Het verhaal van ervaringsdeskundige Temmie

Je bent ongeneeslijk ziek. Wat voor invloed heeft dit op je gezin? Hoe is de ondersteuning van de gemeente in de praktijk? En hoe kunnen jouw naasten je ondersteunen?
In deze tweede aflevering van De Carend Podcast over het sociaal domein en de sociale dimensie bij palliatieve ondersteuning en zorg, luister je naar een indringend gesprek met ervaringsdeskundige Temmie. Een aflevering vol inzicht in de praktijk voor zorgverleners en ondersteuners in het sociaal domein.

3. Kinderen en palliatieve zorg

Wat voor invloed heeft een ongeneeslijke ziekte op het gezin? Hoe betrek je kinderen in dit proces en wat zijn valkuilen?
Tanja van Roosmalen, verlies- en rouwtherapeut neemt ons mee in de do’s en dont’s. Hoe bekrachtig je als zorgverleners families en wat moet je juist niet doen? En hoe betrek je kinderen als het sterven nadert?

4. Waar is Wally?

Een rood wit t-shirt, spijkerbroek en altijd goed gemutst, we hebben het uiteraard over de cartoon Wally! Het gelijknamige project uit Deventer laat zien hoe een sociaal werker een centrale rol kan hebben voor patiënten en naasten in de eerste lijn.
Linda Tuinman, maatschappelijk werker, vertelt ons over Waar is Wally en de mogelijkheden die er liggen.

5. Week van de Palliatieve Zorg

In de week van de palliatieve zorg luisteren we naar één van de gezichten van de landelijke campagne, Raymond Blessing. Raymond heeft de ziekte longfibrose. Wat is longfibrose? Wat voor invloed heeft deze ziekte op zijn leven? Raymond vertelt wat palliatieve zorg voor hem betekent.

6. Vrijwilligers palliatieve terminale zorg / VPTZ

De rol van de vrijwilligers in de palliatieve zorg kwam de afgelopen dagen meerdere keren in het nieuws en werd dit jaar prachtig uitgelicht in het programma ‘Tot het einde’. In deze aflevering van 𝘋𝘦 𝘊𝘢𝘳𝘦𝘯𝘥𝘱𝘰𝘥𝘤𝘢𝘴𝘵 een gesprek met René Edinga, adviseur van de overkoepelende organisatie VPTZ Nederland (Vrijwilligers Palliatieve terminale Zorg).
Hoe word je vrijwilliger? Wat kom je tegen en wat voor ondersteuning kun je verwachten?

7. Palliatieve zorg bij kinderen en jongvolwassenen

We duiken in de wereld van kinderpalliatieve zorg en hoe het sociaal domein hierin een verschil kan maken.
We gingen in gesprek met Leandra Beeloo, voorzitter indicatieteams Domein Overstijgend Indiceren (DOI) in de integrale kindzorg en voormalig netwerkcoördinator van het Netwerk Integrale Kindzorg.
Wat kunnen we van elkaar leren en hoe wordt zorg op maat geleverd? Luister naar aangrijpende verhalen, praktische inzichten en de rol die jij kunt spelen.

8. De rol van de sociaal werker

Romee Gerssen, Adviseur Welzijn en Mantelzorg bij MoMenz in de gemeente Stichtse Vecht, vertelt ons over haar werk! Wat is de rol van de sociaal werker in de eerste lijn? Ze vertelt hoe ze steun biedt en praktische zaken regelt. Welke ondersteuning kan de gemeente bieden aan mensen in de palliatieve fase middels bijvoorbeeld het sociaal maatschappelijk werk en de Wmo ? En hoe verschilt dit tussen gemeentes?

9. De mantelzorger

Deze podcast ging live op zondag 10 november, de Dag van de Mantelzorg.
In deze aflevering een gesprek met Wieke Hengeveld, beleidsadviseur bij MantelzorgNL.
Wat is een mantelzorger? Hoe kunnen we als zorgverleners de mantelzorger ondersteunen en hulp bieden? Welke rol heeft de gemeente in de ondersteuning? En vooral, hoe kunnen we dit beter op elkaar aansluiten? Wieke neemt ons mee!

10. Levensvragen
Wat kan een geestelijk verzorger betekenen voor palliatieve patiënten? Wie komen hiervoor in aanmerking en hoe luister je zonder oordeel?
Saskia Rijke is geestelijk verzorger en ritueelbegeleider. Zij neemt ons in deze aflevering mee in haar werk en vertelt over de rol van de geestelijk verzorger in de eerste lijn.

11. De maatschappelijk werker
We praten met Jolien Groenen, medisch maatschappelijk werker bij het RadboudUMC.
Wat is haar rol voor opgenomen patiënten? Wat kan een maatschappelijk werker betekenen en hoe is het overleg en overdracht met de eerste lijn? Wat is het verschil met een psycholoog of geestelijk verzorger?

12. De rol van de gemeente
In de afsluitende aflevering van dit podcastseizoen praten we met Arjan Koreman, beleidsmedewerker Sociaal Domein (Wmo) in de gemeente Zundert, met een achtergrond als leidinggevende Welzijn bij welzijnsorganisatie Surplus. We kijken terug op de12-delige podcastreeks en op de mooie voorbeelden en initiatieven waarover de verschillende zorgverleners binnen het sociaal domein vertelden. Arjan vertelt waar de kansen voor de toekomst liggen. Hoe kunnen zorgverleners en professionals uit het sociaal domein elkaar beter vinden en beter samenwerken?