Spring naar content

Zorg en welzijn op één lijn

Ook als je ongeneeslijk ziek bent, of kwetsbaar op leeftijd, wil je leven volgens je eigen wensen en waarden. Dat verhoogt niet alleen de kwaliteit van leven, maar kan ook nieuwe, opeenvolgende problemen voorkomen, zoals eenzaamheid en arbeidsongeschiktheid. Toch is het in de praktijk niet vanzelfsprekend, zo’n integrale, tijdige aanpak vanuit de vier dimensies van palliatieve zorg. Terwijl een hechte samenwerking tussen zorg en welzijn keihard nodig is – ook omdat het aantal beroepskrachten en mantelzorgers afneemt. Daarom organiseren Agora en Movisie proeftuinen. En met succes.

Lees meer over de proeftuinen

Zinvol samenwerken, zó doe je dat

Léven tot het einde, daar geloven wij in bij Agora. Graag vertellen we je alles over het belang ervan, en hoe je dit in de praktijk organiseert. Maar wie kunnen dit beter uitleggen dan de proeftuin-deelnemers zelf? We verzamelden hun verhalen. Van wijkverpleegkundige tot burgemeester. En van huisarts tot vrijwilliger.

Proeftuin Zundert

Proeftuin Roermond

  • Roermond is de nieuwste deelnemer aan de lokale proeftuinen. ‘Wij zien geen problemen, maar kansen. Hoe kun je als chronisch zieke nog wél een betekenisvol leven leiden? Dat is onze visie op positieve gezondheid,’ vertelt Marianne Smitsmans, wethouder voor sociaal domein, gezondheid & diversiteit. Marianne deelt haar ervaringen.
  • Desirée Meertens, coördinator netwerk Palliatieve Zorg Midden-Limburg, is enthousiast over de aanpak. Ze betrok professionals en organisaties uit de zorg en het sociaal domein als partners bij de nieuwe proeftuin. Lees haar verhaal.
  • Vier deelnemers aan de proeftuin in Roermond kijken samen terug op de lokale leerwerkplaats, ruim een jaar na de afronding van de projectfase. Wat heeft het opgeleverd, wat (nog) niet en wat zijn de geleerde lessen? Lees het hele interview met Desirée Meertens, Veronique van Herten Christianne Bombeeck en Michelle Kirk.

Proeftuin Maarssen

Proeftuin Oude IJsselstreek

  • Volgens burgemeester Otwin van Dijk is er meer vertrouwen tussen de disciplines en worden de ‘randen van de wetten zachter.’ Lees verder over Otwins ervaring
  • ‘De cliënt vóelt dat we elkaar weten te vinden, op tijd en vanuit één traject,’ merkt wijkverpleegkundige Kim Hanselman. Dit is haar verhaal
  • Professionals stonden vaak tegenover elkaar, vond Lisette Polman, Wmo-consulent. ‘Maar nu leren we oprecht naar elkaar luisteren, wat meer begrip oplevert.’ Laat je inspireren door Lisette

Proeftuin Huis aan het Water

Tools voor inzichten en inspiratie

Vanuit onze missie helpen we professionals op weg in de palliatieve fase en de proeftuin. Met handige instrumenten, tips en handvatten.

Nieuws

Inwoners met een ongeneeslijke ziekte zijn als doelgroep nog onvoldoende zichtbaar in beleid, aldus Arjan Koreman, beleidsmedewerker Sociaal Domein in Zundert. Hij is enthousiast over de Proeftuin Zundert, waar de focus ligt op geïntegreerde aandacht voor palliatieve ondersteuning en zorg.
Vanuit de overheid is actie nodig om palliatieve zorg nadrukkelijker in beleidsstukken op de kaart te zetten en om drempels in financiering bij domeinoverstijgende ondersteuning en zorg weg te nemen. Dat is één van de inzichten die 27 juni ’23 aan de orde kwamen tijdens de webinar over het onderzoeksrapport ‘Palliatieve zorg en ondersteuning in de praktijk’, van Agora en jb Lorenz.
De film ‘Connecting Communities – Inspirerende perspectieven op palliatieve zorg’ laat vijf bijzondere initiatieven zien van ondersteuning en zorg vanuit het sociaal domein en burgerinitiatieven.

In Zundert is onlangs een nieuwe proeftuin gestart. Gemeenten hebben een belangrijke taak om de band tussen zorg en het sociaal domein te versterken, vindt wethouder Twan Zopfi. ‘Inwoners moeten op hun eigen manier naar hun levenseinde kunnen toegroeien. En dat vraagt om betere samenwerking.’
Kitty van de Ven, coördinator netwerk palliatieve zorg, is enthousiast over haar deelname aan de proeftuin Zundert. ‘De proeftuin stimuleert en inspireert tot meer ontmoetingen en ideeën. Dat kan alleen maar goed zijn.’
Roermond is de nieuwste deelnemer aan de lokale proeftuinen, die Agora samen met Movisie organiseert. Wethouder Marianne Smitsmans: ‘Wij zien geen problemen, maar kansen. Hoe kun je als chronisch zieke nog wél een betekenisvol leven leiden? Dat is onze visie op positieve gezondheid.’

Meer informatie? Neem contact op met:

Beleidsadviseur Zorg en Sociaal Domein